Srbija pobedila Tursku i zakazala majstoricu sa Hrvatskom - Bili Džin King kup u Antaliji

Datum objave: 15.04.2022. // Kategorija: Domaća scena
Najbolji srpski ženski seniorski tim nalazi se na korak od plasmana u plej of za popunu Svetske grupe Bili Džin King kupa. Teški kvalifikacioni put u okviru I grupe Evro-afričke zone koji se ove godine igra u turskom letovalištu Antalija ušao je u sam finiš u kome se nakon tri pobede i jednog poraza u Grupi A nalazi i reprezentacija Srbije.
 
Bili Džin King kup selekcija Srbije u sastavu: Aleksandra Krunić (116. WTA singl rang), Dejana Radanović (432. WTA singl rang), Elena Milovanović (802. WTA singl rang), Lola Radivojević (1343. WTA singl rang i na juniorskoj ITF listi 60. mesto), predvođena selektorom Dušanom Vemićem u Grupi A pobedila je Estoniju, Dansku i Tursku, jedini meč izgubljen je od Mađarske nakon dubla. Sve ovo Srbiji je donelo drugo mesto u grupi i time plasman u mini plej of u Antaliji koji je na programu 16. aprila i u kome se sastaju dve drugoplasirane ekipe iz Grupe A i Grupe B.
 
Drugoplasirana ekipa iz Grupe B je tim Hrvatske sa kojim će se Srbija boriti za pobedu koja donosi plej of meč koji je na programu u novembru 2022. i u kome će se pobednik boriti za plasman u Svetsku grupu.
 
Srbija je plasman u mini plej of izborila pobedom nad selekcijom domaćina Turskom odmah nakon singl susreta 2:0. Dubl je pripao Turskoj za konačnih 2:1 za Srbiju. Prvi singl poen našoj zemlji i ujedno prvu pobedu u nacionalnom dresu Bili Džin King kup takmičenja donela je velika nada srpskog tenisa 17 – godišnja Lola Radivojević savladavši Ajlu Aksu 6:4, 6:4.
 
“Osećam se neverovatno, jako sam ponosna na sebe što sam dobila svoj prvi meč u Bili Džin King kupu. Dala sam sto posto od sebe i znala sam da je ovasj meč jako važan za nas kao tim I dobro sam se borila sa pritiskom, bila sam mirna u važnim trenucima i to je bilo odlučujuće. U meč sam ušla malo stegnuto, kasnije sam se opustila i vodila igru, bila agresivna. Na kraju prvog seta sam malo stala, ali sam kasnije počela da igram agresivnije i opet da vodim igru. Drugi set je bio odličan do 3:0 kada sam malo čekala da protivnica pogreši umesto da ja vodim incijativu, što je ona iskoristila, ali kada je bilo najvažnije odigrala sam čvrsto i odlučno i to je odlučilo pobedu” – rekla je Lola Radivojević.
 
 Usledio je susret prvih tabli oba tima u kome je naša najbolja teniserka Aleksandra Krunić savladala Ipek Oz 6:7(6), 6:0, 6:2. Bio je ovo osmi meč za Krunić u pet dana takmičenja u Turskoj i sedma pobeda. Sve svoje singl susrete u Grupi A Aleksandra je pobedila i potvrdila svetsku klasu.
 
“Težak dan za nas danas fizički, bar za mene. Drago mi je što je Lola dobila svoj prvi meč, igrala je odlično, borila se jako I protiv Mađarske I mislim da je za nju bilo izuzetno važno da ostvari jednu pobedu za reprezentaciju zbog njenog samopouzdanja. Ja sam danas dala apsolutno sve od sebe u singlu obzirom da sam bila već i dosta umorna. Igrala sam protiv devojke koja je levoruka, koja spinuje I vraća dosta lopti u teren i koja me je terala da budem na sto posto svojih fizičkih snaga, tako da mi je drago da sam uspela da dobijem taj svoj meč jer sam bila sto posto isceđena za dubl I ne bi bilo dobro da je odlučivao dubl. Ponosna sam na devojke iz tima i što smo uspele da završimo danas sve singlu. Sutra nas čeka još jedan jak tim, moramo da pokušamo da se što više odmorimo I da sakupimo što više snage za sutra I da pokušamo da prođemo grupu” – istakla je Krunićeva.
 
Selektor Vemić izuzetno zadovoljan plasmanom u mini plej of i učinkom njegovih izabranica.
 
“Obezbedili smo mini plej of za ulazak u plej of Svetske grupe. I Lola i Aleksandra su odigrale jako dobro, bile su pod pritiskom, borile su se kao i svih ovih dana i ovaj put smo trijumfovali. U dublu su igrale Elena i Lola koje do sada nisu igrale dubl, da i one osete malo taj momenat u slučaju da budu morale da igraju sutra, da budu spremne. Sledi meč protiv Hrvatske koji imaju iskusnu i dobru ekipu, međutim tenis se igra i zato što nikad nije ništa zagarantovano i ko je favorit ne znači ništa. Mi ćemo kao I ovih svih pet dana izaći jaki kao tim, da verujemo u sebe i pružimo maksimum I nadam se da će to biti dovoljno za kvalifikovanje u plej of Svetske grupe” – zaključio je selektor srpske reprezentacije Dušan Vemić. 
 
U dublu protiv Turske još jedan debi u srpskom timu. Prvi meč u Bili Džin King kup selekciji Srbije odigrala je I Elena Milovanović koja je kao i Lola Radivojević članica mladih snaga srpskog tenisa I koja je takođe bila višestruka šampionka naše zemlje. U dublu Elena i Lola su izgubile od turskog para Čengiz, Songez 3:6, 6:4, 3:6.
 
“Pobedili smo Tursku 2:1, Aleksandra i Lola su dobile singlove, u dublu na žalost nismo uspele, ja sam slabije počela jer nisam igrala poene ove nedelje, kasnije smo se uigrale, malo je falilo I iskustvo. Ovo je moj prvi meč u našoj Bili Džin King kup reprezentaciji i jako sam srećna i ponosna što sam deo tima i što mogu da predstavim svoju zemlju. Energija u timu je sjajna, najglasniji smo ovde, bodrimo se najbolje. Nadam se da će moj sledeći nastup biti u znaku pobede. Ponosna sam na naš tim jer smo ovih dana uspeli da dobijamo mnogo jake mečeve i reprezentacije, svi se sjajno slažemo.  Sutra nas očekuje meč protiv Hrvatske i spremamo se za to, navijajte za nas, hvala"! – zaključila je Milovanovićeva.
 
Direktan plasman u novembarski plej of izborili su pobednici grupa u Antaliji, selekcije Slovenije i Mađarske.