Selektor Amerikanaca Kurijer zadovoljan uslovima u Nišu

Datum objave: 31.01.2018. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Ispred sedme sile na pre-draw konferenciji Dejvis kup tima SAD stao je selektor američkom tima Džim Kurijer. Izuetno raspoložen, četvorostruki gren slem šampion i osvajač dve Dejvis kup titule, istakao je da iako je njegov tim favorit u susretu sa Srbijom, neće biti lak posao u niškom Čairu. 
“Srećni smo što smo u Nišu. Hotel, stadion, teren, sve je u najboljem redu, svi su vrlo gostoljubivi. Imamo iskusan tim u kojem su Džon Izner, Sem Kveri, Rajan Harison i Stivi Džonson. Svi oni već dugo igraju u na ATP turu kao i u Dejvis kupu. Dobro se osećaju na šljaci jer su dosta mečeva odigrali na ovoj podlozi. Mislim da imamo dobre šanse protiv Srbije, ali ovo je Dejvis kup i u njemu je sve moguće jer se svi bore sa najjačom željom za svoju zemlju. Poznajemo selektora Srbije Nenada Zimonjića dobro sa Tura, znamo Dušana Lajovića i Lasla Đerea jer se nalaze u top sto. O tri ostala igrača - Nikoli Milojeviću, Peđi Krstinu i Miljanu Zekiću - manje znamo, ali upoznaćemo ih, prikupljamo informacije. Već imamo iskustva u tome da smo igrali protiv tenisera koji nisu u sto najboljih i gubili smo od njih. Zbog toga što imamo takvo iskustvo iz prošlosti, moramo da damo sve od sebe da pobedimo. Poštujemo sve igrače“ rekao je Kurijer.
Bivši najbolji teniser sveta u singlu Džim Kurijer rođen je 17. avgusta 1970. godine u Sanfordu (SAD). Profesionalno je igrao tenis od 1988. do 2000. godine. U karijeri je osvojio ukupno 23 turnira u singlu, od toga i četiri gren slem titule (dva Otvorena prvenstva Australije (1992. i 1993) i Rolan Garos (1991. i 1992) i odigrao 13 finala od kojih i tri finala gren slema (1991. US Open i 1993. Rolan Garos i Vimbldon). Igrao je i pet finala turnira iz Masters serije. Kao igrač sa reprezentacijom SAD osvojio je Dejvis kup takmičenje dva puta (1992. i 1995). Na prvom mestu ATP liste singlova proveo je 58 nedelja. Igrao je i dva finala završnih Mastersa koja su tada održana u Frankfurtu (1991. i 1992), prvo izgubio od Samprasa, drugo od Bekera. 
Kurijer je bio prvi na svetu u eri legendi svetskog tenisa 80-tih i 90-tih, onih koji su bili na zalasku i onih koji su tek dolazili i beležio pobede nad svima njima (Stefan Edberg, Mihael Štih, Andre Agasi, Pit Sampras, Džimi Konors, Goran Ivanišević, Tomas Muster...). On drži rekord po tome što je najmlađi teniser u istoriji koji je odirgao sva četiri gren slem finala sa 22 godine i 11 meseci života. U tenisku Kuću slavnih primljen je 2005. godine. 
Na mesto selektora Dejvis kup tima SAD došao je oktobra 2010. Godine. Debitovao je u meču protiv Čilea (prvo kolo Svetske grupe), kada je reprezentacija SAD zabeležila pobedu 4:1. Najbolji rezultat do sada tim SAD na čelu sa Kurijerom kao selektorom ostvario je 2012. kada su igrali polufinale. 
Od kako se penzionisao kao igrač Džim Kurijer radi kao teniski analitičar i komentator mečeva za najveće američke i svetske TV kuće. Veliki je dobrotvor i učestvuje na različite načine u humanitarnim akcijama.