NIS FED KUP TIM SRBIJE SA TAKMIČENJIMA U 2019. KREĆE IZ VELIKE BRITANIJE

Datum objave: 18.10.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Novitet i u Fed kup takmičenju I grupe Evro-afričke zone! Nakon velikih  izmena koje će od 2019. godine doživeti Dejvis kup takmičenje, na sitne promene ITF se odlučio i kod lepše polovine. Zonsko takmičenje (samo Evro-afrička zona) je podeljeno u dve grupe, dva grada, odnosno dve države koje će biti domaćin prvog kola. 
Nakon dugogodišnje prakse da se  Fed kup mečevi prvog kola I grupe Evro-afričke zone održavaju u jednom gradu (koji se prijavi da bude domaćin, ispunjava sve uslove ITF-a i bude odobren od strane istog), od 2019. ITF je rešio da ovu zonu podeli na dve grupe, A i B. Takmičenje je na programu od 6. do 9. februara 2019. godine. 
NIS Fed kup selekcija Srbije smeštena je u grupu B, a domaćin ove grupe koja okuplja osam ekipa biće grad Bat u Veliko Britaniji. 
Pored Srbije grupu B čine: Velika Britanija, Hrvatska, Mađarska, Turska, Grčka, Gruzija i Slovenija. 
 
Grupa A biće odigrana u poljskom mestu Zjelona Gora, a tamo će se po round robin sistemu takmičiti: Poljska, Rusija, Ukrajina, Estonija, Bugarska, Danska i Švedska. 
 
Takmičenje u Batu i Zjelonoj Gori  odvijat će se po round robin sistemu. Osam (Bat) i sedam (Zjelona Gora) ekipa biće podeljeno u po dve grupe (A i B), svaki meč u grupi podrazumeva dva singl susreta i dubl. Prvi singl igraju drugi reketi oba tima, po završetku ovog meča igra se drugi singl u kome se sastaju prvi reketi, nakon drugog singla sledi dubl meč. 
Pobednici grupa kako u Batu, tako i Zjelonoj Gori boriće se međusobno za plasman u plej of za popunu Svetske grupe B 2020. 
 
"Promena pravila je samo je u tome što će se igrati na dve lokacije, tako da nije neka bitna promena i neće uticati na sam plasman ekipa.  Naša grupa, kada se pogledaju reprezentacije, može da bude jača od one u Poljskoj, ali ne mora da znači da će tako i biti, jer sve zavisi ko će u kakvom sastavu doći, tako da je teško dati procenu u ovom trenutku da li smo izvukli težu ili lakšu grupu. Svaki protivnik može da bude nezgodan, manje više smo protiv svih ovih ekipa već i igrali i samo ako budemo bili u najjačem sastavu možemo da očekujemo uz veliku borbu ispunjenje cilja, a to je plasman u Svetsku B grupu. Jedino što može da se očekuje je da će za Veliku Britaniju koja je domaćin, igrati njihove najjače igračice. U svakom slučaju se nadam da ćemo mi biti u najjačem sastavu i u tom slučaju možemo svakoga da pobedimo" - rekla je selektor NIS Fed kup tima Srbije Tatjana Ječmenica Jevtić.