Nikola Milojević: Najveća uteha i podrška mi je bila moja mama Maja

Datum objave: 21.12.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Osvajač zlatne medalje na Pojedinačnom Evropskom prvenstvu 2009. i svetski šampion u konkurenciji do 14 godina, zatim i prvi teniser sveta na ITF listi 07. januara 2013. (konkurencija do 18 godina). Pregršt pobeda, trofeja, priznanja krase biografiju i vitrinu 20 – godišnjeg Nikole Milojevića. Za kratko vreme novi biser srpskog tenisa Nikola Milojević vinuo se od prvaka Starog kontinenta do samog svetskog vrha. Nikola je na briljantan način koračao iz sezone u sezonu, a rezultatski bum najavio je još 2008. najavivši dolazak još jednog teniskog čuda od deteta iz Srbije, na Tennis Europe listi zauzimao je poziciju broj 1 i bio je nepobediv. Njegovo ime krasi i trofej (Tarb) na kome su imena današnjih velikih planetarnih zvezda Španca Rafaela Nadala, Francuza Rišara Gaskea i drugih. Nikola je 26. januara 2009. poneo titulu najboljeg u Tarbu na nezvaničnom prvenstvu sveta u konkurenciji do 14 godina. Sezonu 2009. započeo je osvajanjem titule državnog prvaka na dvorankom prvenstvu održanom u Novom Sadu, nastavio a titulom u Boltonu – prva kategorija u konkurenciji do 14, a zatim je na listu trijumfa dodao i pobedu u Tarbu na najprestižnijem turniru na svetu za konkurenciju do 14 godina. Nikola je ostao ne poražen kako na domaćoj, tako i svetskoj sceni u uzrastu do 14 godina.

Zlatni niz Nikola je nastavio 26. jula 2009. na Pojedinačnom prvenstvu Evrope koje je održano u češkom gradu Pilzen gde je osvojio zlato za Srbiju. Usledile su godine protkane titulama i velikim rezultatima koje je iskovao Milojević širom planete. Osvajao je najveće juniorske turnire sveta u Venecueli, Kini, Meksiku, Maleziji, Velikoj Britaniji, Filipinima, Nemačkoj, Japanu, Kosta Riki, Maroku... igrao polufinale Rolan Garosa. Profi tenisu posvetio se od 2013. i već na prvom turniru popeo se na pobedničko postolje – fjučers (Grčka, Maratonsko polje). Do sada na profi sceni osvojio je sedam turnira iz fjučers serije, od toga četiri u sezoni 2015. Trenutno je na 280. poziciji ATP liste, što je njegov najbolji rang do sada u profi konkurenciji. Iako je u 2015. osvojio pet trofeja i došao do najboljeg ranga do sada (trenutno je 280. na ATP listi, uslediće novi skok kada se upišu novi poeni osvojeni u Tunisu), ova godina je bila izuzetno teška za Milojevića.

Iza tebe je teška godina na ličnom planu. Izgubio si oca, i taj gubitak se odrazio na tvoju igru. Koliko?

„Smatram da se prilično odrazilo, imao sam mentalne padove, bilo je jako teško motivisati se i fokusirati za treninge, isto tako i za mečeve. Ceo moj teniski put moj otac je bio uz mene. Godina 2015. mi je bila najteža ne samo u teniskoj karijeri, već u životu. U tim teškim trenucima najveća uteha i podrška mi je bila moja mama Maja, naravno i ja njoj. Ona mi pomaže u organizaciji putovanja na turnire“.

Da li je ta tragedija, pa i agonija oko bolesti oca, na neki način očvrsla tvoj karakter?

„Jeste, očvrsnulo me je u to sam sada sto posto siguran“.

Bio si jedan od najperspektivnijih mladih tenisera na svetu, ali rezultati u bliskoj prošlosti, zbog pomenute situacije, nisu bili ispraćeni na adekvatan način. Očekuješ li bitne promene u nastavku karijere?

„Očekujem da će 2016. biti mnogo uspešnija sezona za mene. Sva moja pažnja fokusirana je na tenis i to mora dati rezultat. Kojim tempom, to ne mogu predvideti, ali sam zacrtao da ću ići prema vrhu“.

 Smatraš li da možeš brzo da se vratiš u formu i pružiš kvalitetne partije u periodu koji je pred tobom?

„Da, to apsolutno smatram i očekujem. Mislim da ovi rezultati, ove četiri titule koje sam osvojio u poslednje vreme ukazuju na to. Zapravo, to su parametri koji jasno govore da sam na pravom putu, da mogu i, što je najvažnije, imam samopouzdanja“.

Naredna godina je možda prelomna u tvojoj karijeri. Da li?

„Može biti naravno to se nikad ne zna, ali mislim da sam ovim poslednjim rezultatima napravio finu pripremu za 2016. i da ću mnogo rasterećeniji ući u novu takmičarsku godinu. Teniseru je potrebno da mu krene, da počne sa osvajanjem titula, tada dolazi do promena u pristupu mečevima, protivnicima, odnosu prema treningu, pripremama…“

 Tenis je svakako skup sport sa mnogo ulaganja, pogotovo sam put ka vrhu. Imaš li adekvatnu finansijsku potporu i sponzore?

„U finansiranju moje karijere najviše mi je pomogao menadžer Dirk Hordorf, pored njega sponzor Wilson finanisjski i u opremi. Dragocena finansijka pomoć dolazi od TSS, koristim je za kupovinu avionskih karata“.

Mnogo je tenisera koji su se, iz raznih razloga našli na prekretnici. Neki su uspeli da se vrate, neki odustali. A ti?

„Puno tenisera se tokom karjere nađe na nekoj prekretinici, ono što ja znam jeste da je puno toga bilo iza mene ove godine, ali u sledeću sezonu ulazim samo sa pozitivnim mislima“.

Bio si uključen u Dejvis kup reprezentaciju.Kada planiraš da se vratiš "starom jatu"?

„Deo Dejvis kup tima Srbije, uvek velika čast i radost, ali mislim da to nije nešto što bi ja mogao da isplaniram. U trenutku kada sam ja dobio poziv da budem u timu, tada nisu igrali ni Nole, ni Janko, ni Viktor. U svakom slučaju mi imamo izuzetno jaku reprzentaciju i vrlo sam zahvalan tom pozivu. Sada mi je bitno da unapređujem svoju igru i rang i siguran  sam da će to suigrači  i selektor prepoznati i da će ponovo uslediti poziv“. 

Tvoji planovi za narednu sezonu?

„Od oktobra 2015. Moj teniski trener je Boris Pašanski. Mislim da je polod ove saradnje već vidljiv, a u budućnosti očekujem da ćemo značajno unaprediti moju igru. Uz mene je već godinama kondicioni trener Aleksandar Popović. Razgovaramo o planu priprema za sledeću godinu. Očekujem da ću posle pripremnog perioda početi da igram turnireu februaru 2016. I da će to biti uglavnom čelindžeri“ – zaključio je Milojević.