Nikola Milojević hvata zalet

Datum objave: 25.12.2011. // Kategorija: Vesti

 MILOJEVIC_NIKOLA_01

 


Nikola Milojević je “zvezda u usponu” kako inostrani mediji vole da napišu. Puni su hvale na račun njegove igre i uspeha. A kako i ne bi kada je Nikola prvi na ITF listi u svom uzrastu, momak koji tenis igra za dušu, lepo, efikasno i – za protivnike ubitačno. Sa 16 godina dominira među vršnjacima. Gde god se pojavi pleni svojim teniskim umećem, ali i ponašanjem.
Nikola Milojević baš na veliku srpsku slavu, Svetog Nikolu, otputovao je u Meksiko. Put ga, zatim, vodi u Kostariku i to je, zapravo, zalet za Australiju, gde će mladi teniser krenuti u novu sezonu  pun optimizma i rešen da svoj kvalitet pokaže i dokaže. Saradnja s trenerom Dejanom Petrovićem se, na obostrano zadovoljstvo, nastavlja. Ipak, trener neće s Nikolom na turneju po Severnoj i Srednjoj Americi, već će svog pulena sačekati na “petom kontinentu”, gde se polovinom januara održava prvi godižnji teniski samit – Otvoreno prvenstvo Australije.

-Završili smo jedan deo priprema ovde u Beogradu, na terenima TS Srbije u “Impuls holu”. Sjajna je stvar da mladi teniseri imaju prostor gde će trenirati i spremati se za novu sezonu pod takvim uslovima kakvi su u ovom teniskom centru i na terenima koje je TSS ustupio mladima na korišćenje. Mislim da sam se maksimalno spremio i pun snage i samopouzdanja krećem na ovu turneju, a očekujem da ću kroz turnire u Meksiku i Kostariki ući u pravu takmičarsku formu za Australian open, naravno u juniorskoj konkurenciji. Sa Dejanom saradnja je počela sjajno. Osvojio sam dva turnira s njim u Kini, a dobro sam prošao i na US openu. Zaista je saradnja počela neočekivano uspešno i to obećava.

Nikola će prvo igrati u Meksiko sitiju, a onda odlazi u Kostariku pa preko pola zemljine kugle na kontinent kengura.

- U Meksiko sitiju igram na turniru A kategorije. Biće jaka konkurencija, a onda odlazim u Kostariku na još jedan turnir koji je u rangu prve kategorije. Posle toga odlazim u Australiju i u Melburnu ću nastupiti na prvom gren slemu sezone. Na početku 2011. godine sam igrao u Melburnu i stigao do četvrtfinala pa očekujem da ove godine napravim korak dalje, mada će biti veoma teško jer ću igrati u kategoriji do 18 godina. Ali, volim izazove.

 

milojevic_i_petrovic22Za Nikolu svaka godina donosi iskorak napred. Ova 2011. ostaće mu u lepom sećanju jer je zabeležio par veoma dobrih rezultata.

- Pomenuo sam dva osvojena turnira u Kini druge kategorije, i to za redom, a da pri tome nisam izgubio ni jedan set, što je i za mene bilo malo iznenađenje, a druga dva turnira prve kategorije, gde sam igrao u finalu na početku godine u januaru u Venecueli i u proleće u Italiji (Santa Kroće).

Nikola igra sa lakoćom, bez grča, potseća na Federera. Elegantan je, uz to maksimalno racionalan. Ali, to je i normalno jer mu je Švajcarac, uz Novaka Đokovića, uzor.

- Da, Federer i Novak su mi uzori. Federer, jer igra s lakoćom, ne “rasipa” snagu, maksimalno je efikasan, hladne glave. Zaista je elegantan i svi udarci su mu savrąeni. Pokušao sam da ga “skinem” jer tako racionalno “radi” i raspoređuje snagu. Mislim da sam delimično uspeo. Novak mi je uzor zato što je prvi, zato što je naš, zato što je fantastičan borac i ima srce. Ono što je on učinio u 2011. godini skoro neće ponoviti ni jedan teniser. Njegova borbenost i samopouzdanje su vanvremenski, neponovljivi. A došao je iz Srbije, gde uslovi nisu ni približni onim koje imaju teniseri u nekim drugim zemljama.

Nikola je igrač osnovne linije. Tu je skoro savršen. Ali, kao i svi teniseri ima slabu stranu.

-Slabija strana moje igre je servis. Sa osnovne linije sam izuzetno jak i jedino servis nije pratio taj moj kvalitet u igri. Stoga smo trener Dejan i ja ove pripreme iskoristili da taj početni udarac poboljšam, da steknem samopouzdanje i da prvi, ali i drugi servis dignem na viši nivo. Možda još nije tako kvalitetan kao moja igra sa osnovne linije, ali je unapređen.

Nikola će još ove godine igrati ITF turnire, a od sledeće će zaigrati u seniorskoj konkurenciji i krenuti u sakupljanje ATP bodova, prvo na fjučersima. Smatra da je ova njegova generacija igrača, gledano i na svetskom nivou, veoma jaka.

- Moja generacija, 1995. je daleko jača nego starije generacije. I to veoma. Ima nekoliko izuzetno jakih i talentovanih momaka, naravno tu ubrajam i sebe, jer sam prvi na listi. Da, dolazi par igrača za koje sam siguran da će obeležiti godine koje dolaze.

Nikola je sparingovao Janku Tipsareviću pred njegov odlazak na Master u Londonu. Zadivljen je igrom starijeg kolege koji mu je, uzgred, i mentor.

-Janko je fantastičan. Da, mentor mi je i kada god se nađemo u Beogradu sparingujem i osećam se tada fantastično. On je napravio takođe ove godine fantastičan skok, ušao je u Top 10 što je izuzetan uspeh. Pokazuje mi redovno kako treba da odigram, savetuje me, izuzetan je. Zaista se ponosim ąto mi je on mentor. A koja je razlika između mog, junioprskog tenisa, i onog vrhunskog peofesionalnog? Uh, to je neąto posebno, to je kao nebo i zemlja. Ali, to je ujedno i moj cilj. Da stignem na taj nivo, da igram kao teniseri iz Top 10. To su moji prioriteti. Da, ja ne mogu sada da pričam “biću prvi”, “biću najbolji na svetu”. To je uradio Novak, to je i ostvario. Ponavljati to bilo bi glupo. Ali, svakako da mi je cilj da budem najbolji. To su moje ambicije. Srećom, u tenisu je sve na individui. Ukoliko neko ima predispozicije uspeće.

A Nikola će, po svemu sudeći, uspeti!