Miomir Kecmanović: „Timski duh mi se odmah zalepio za srce“

Datum objave: 23.11.2021. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Lagani snežni pokrivač prekrio je Insbruk, lokdaun je na snazi, olimpijski grad podno Alpi kao da je utonuo u zimski san. Ipak, ovaj grad trenutno je jedan od tri teniska epicentra sveta, domaćin je grupnog takmičenja finalnog turnira Dejvis kupa 2021. u kome će se sa svojim snagama predstaviti i selekcija Srbije na čelu sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem koji će se danas pridružiti drugovima iz reprezentacije i odraditi prvi trening. 
Dejvis kup selekcija Srbije na finalno takmičenje 2021. doputovala je bogatija za igrača koji pripada generaciji mladih teniskih asova koje zovu i „next generation of tennis superstars“, što je i potvrdio osvajanjem najvećih teniskih takmičenja za juniore i time što je dve godine bez prekida bio juniorski “broj 1” na planeti, osvojivši i ATP prvenac u Kicbilu 2020. kada je bio jedan od dva najmlađa tenisera u top 50 na svetu. Kao tinejdžer upisao je četvrtfinale Mastersa u Indijan Velsu, pobedu nad tada 5. teniserom sveta Zverevim, odigrao i prvo ATP finale u karijeri (Antalija, trava). Rođen 31. avgusta 1999. u Beogradu, neposredno po završetku NATO agresije nad Srbijom Miomir Kecmanović sada debituje u najjačoj teniskoj selekciji Srbije kao startni deo tima, dok je 2016. u četvrtfinalu protiv Velike Britanije u Beogradu bio rezerva. Najmlađi član srpskog tima u Insbruku vredno radi i zajedno sa drugovima brusi formu pred nastupajuče mečeve i živi svoj san. 
 “Izuzetno sam srećan i počastvovan ovakvim krajem sezone. Moje srce je puno, deo sam Dejvis kup reprezentacije Srbije, a šta od toga može biti lepše, radosnije i važnije za jednog sportistu. Hvala selektoru Troickom na ukazanom poverenju, hvala komletnom timu koji me je prihvatio na najlepši mogući način i omogućio da živim svoj san. Radim, trudim se, učim, uživam u ovom timskom duhu koji mi se odmah zalepio za srce. Voleo bi da imamo češće ovakve periode u godini kada smo svi zajedno. Slušao sam mnogo o tome da je Dejvis kup nešto sasvim drugo u odnosu na sve ono što tenis donosi i nosi sa sobom, zaista i jeste tako“ – počinje priču Kecmanović.
Iako ima samo 22 leta Miomir je nanizao bogatu tenisku biografiju. Od juniorske u kojoj je vezao trofeje, obarao rekorde, do profi scene na kojoj je sa samo 20 godina stigao do ATP titule i  38. mesta na svetu. Trenutno je 68. na ATP listi. 
„Sezona 2021. nije bila ni malo laka i za mene je bila godina lekcija, učenja, pronalaženja sebe na terenu, kreiranja nove igre kojom treba da krčim puteve na profi sceni u godinama koje dolaze. Slagao sam kockice sopstvenog teniskog mozaika, još uvek radim na tome i verujem da će već naredne godine sve teći lakše i onako kako želim. Mnogo mi znače ovi dani u Insbruku sa reprezentacijom, ovo će mi biti iskustvo za ceo život. Za mene je svaki minut ovde sa timom dragocen. Srpski tim je tim profesionalaca koji svakog trenutka imaju rešenje za svaku situaciju koja se pojavi i zaista sam impresioniran i ponosan što sam tu, a ako budem dobio priliku da igram sigurno je da ću dati maksimum svojih snaga i mogućnosti za pobedu“.
 U vreme kada je Dejvis kup selekcija Srbije osvojila „salataru“ Kecmanović je imao 11 godina i bio je šampiona sveta za igrače rođene 1999. i dvostruki šampion Srbije do 12 godina. Imao je priliku da u Beogradskoj Areni gleda trijumf Srbije nad Francuskom i pisanje istorije ovog takmičenja od strane Đokovića, Troickog, Tipsarevića i Zimonjića.
„Gledao sam, uživao, divio se, kao što im se i dan danas divim. I već tada želeo sam da jednog dana budem sa njima, da budem deo te sjajne ekipe, da se zajedno borimo i pobeđujemo. Radio sam puno od tada do sada, pretrčao na hiljade kilometara, ali želja mi se ispunila. Nova želja je da osvojimo novi trofej Dejvis kupa za Srbiju i čvrsto verujem u to“ – zaključio je Kecmanović koji će danas trenirati sa najboljim teniserom planete Novakom Đokovićem.