Mia Ristić: “Cilj mi je da kao tinedžerka osvojim gren slem titulu i da budem najbolja srpska igračica svih vremena”

Datum objave: 29.01.2021. // Kategorija: Domaća scena
Hrabra, srčana, borbena i dolazi iz Bora. Baletske građe i pojave, krhka, nežna, ali potvrđeni šampion! Teniski šampion! Mia Ristić sa svojih 14 leta osetila je slast pobede kako na najvećim takmičenjima domaće teniske scene (osvojila je naslov šampiona Srbije u konkurencijama do 10, 12, 14, igrala za reprezentaciju), tako i na međunarodnim turnirima (osvojila pet Tennis Europe takmičenja i tri ITF turnira za juniorke).
Pre dve i po godine, nakon osvajanja Letnjeg prvenstva Srbije u konkurenciji do 12 godina izjavila je: 
„Ambicije su uvek najveće. Želim biti najbolja igračica na svetu svih vremena. Sanjam da osvojim sve četiri gren slem titule“.
I Mia ne odustaje, krči svoj put onako kako je radila od samog početka, od prvi turnira, bez milosti, do poslednjeg atoma snage za svaki meč i pobedu, jer svesna je da je to jedini put ka ostvarenju njenih ambicija. 
Fantastičnim startom takmičarske 2021. najavila je da u ovoj godini ide na velike rezultate, da je sve ovo do sada bila samo uvertira za ono veliko što sledi. Na terenima TK Crvena zvezda u Beogradu osvojila je Božićni turnir iz kalendara ITF-a u konkurenciji do 18 godina za juniorke, G4 kategorije. 
savladavši u finalu ovog prestižnog međunarodnog turnira predstavnicu Rumunije Maru Gae 7:6(7), 6:4. Ovo je za 14-godišnju Miu, reprezentativku Srbije u mlađim kategorijama treći ITF trofej i peto finale u karijeri u konkurenciji do 18 godina. Prethodne dve titule osvojila je 2020. u Baru i Ulcinju. 
Malo godina, malo odigranih ITF turnira do sada, ali odličan rang na ITF listi najboljih juniorki sveta u konkurenciji do 18 godina, što je pokazatelj da kada dodđe na takmičenje, završava sa sjajnim učinkom. Naša Mia je trenutno 209. juniroka sveta, četvrta predstavnica Srbije na ITF junirskoj listi, od ukupno deset juniorki Srbije na ovoj listi, ujedno i najmlađa, jedina iz generacije 2006. 
“Godina 2021. je počela sjajno za mene. Osvojila sam treću ITF titulu. Na turnir uvek krećem sa najvećim ambicijama, tako sam i ovog puta verovala u sebe. Najteži meč je bio finalni meč protiv Rumunke koja je fizički puno jača od mene. Sa 14 godina imam tri ITF titule, a dva puta sam bila vicešampionka. Imam i jednu ITF titulu u dublu. Sa 13 godina igrala sam svoje prvo ITF finale. Svaka titula je jedinstvena i vredna na svoj način. Svaka nova titula za mene je samo novi početak ka novom cilju i težem zadatku” – objašnjava Ristićeva.
I dalje borbena Mia svoj teniski put trasira iz Bora rodnog grada njenih roditelja, u kojem je njen život, kako onaj tinejdžerski (koji znači vreme za porodicu, prijatelje, školske obaveze) tako i ceo sportski (rad, usavršavanje, progres). Iz Bora uvek ide u sportske bitke, nakon kojih se ponosno vraća u njen grad.  
“Bor je moj raj i zauvek će biti, ma gde bila, ma šta ostvarila u profesiji koju sam izabrala, ništa neće zameniti ovaj grad i sve ono što on za mene znači. Svoje teniske pripreme usklađujem sa školskim obavezama. Idem u osmi razred Osnovne škole  ,,3. oktobar'' u Boru, i moram da iskoristim priliku da pozdravim moje najbolje odeljenje u gradu VIII-3. Tenis mi je na prvom mestu, tenis je moja bit, moj um, a škola je obaveza i dužnost i mesto gde usavršavam fokus i koncentraciju. Trener mi je od prvog dana, moja Bosa, Bosiljka Kostić. Ona će uvek biti tu, ona je za mene teniska majka. Velika podrška je i trener Vladimir Jovanović, selektor reprezentacije do 14 godina, koji je prepoznao moj talenat, moju posebnost i što je na pravi način razumeo moj drugačiji pristup sportu. Moja sestra od ujaka Jana Radojković je moj svakodnevni sparing partner. Pred turnir igram jake sparing mečeve sa Markom Mitrovićem i Nemanjom Ilićem. Najviše od svega volim kada tata izađe na teren i održi mi trening kao profesionalac”.
Godina 2020. bila je teška za celokupno čovečanstvo na svim nivoima života, zbog svima znanog virusa korona i onoga što je on doneo sa sobom. Ristićeva je uspela da i u takvoj godini osvojis dve titule. Kako se Mia izborila sa svim što je virus korona doneo u naše živote, a svi smo bili svedoci da je sportiste jedno vreme zakovao u kuću i izbacio sa terena….
“Spremala sam se da otputujem u Vršar na kvalifikacije ITF J1 turnira kada je ceo svet stao. Karantin smo proveli na vikendici na lepom plavom Dunavu. Iskoristila sam to vreme sa usavršim neke svoje druge veštine. Išla sam u ribolov, pecala sam, trudila se da preskočim vijaču duplo do 100 kao moj idol Novak Đoković, upoznavala prirodu i razvijala sva svoja čula. Ubrzo sam se vratila na teren još bolja i jača”.
Kakav je plan i cilj do kraja sezone, kakav je plan za narednih par godina?
“Cilj do kraja sezone je da zaigram juniorski gren slem i da počnem da igram profesionalne turnire, kao i da se upišem na WTA listu. Cilj mi je da kao tinedžerka osvojim gren slem titulu i da budem najbolja srpska igračica svih vremena. Cilj je san sa rokom ispunjenja”.
Iako su teniseri predstavnici individualnog sporta, ono što je uvek krasilo i što se iz generacije u generaciju prenosi sa istim žarom kod naših takmičara u ovom sportu je što vole da igraju za reprezentaciju i uvek sa velikim nestrpljenjem čekaju datume u godini kada je vreme za oblaćenje trenerki nacionalnog tima. Istu strast ima i Mia. 
“Nedostaju mi puno takmičenja sa reprezentacijom. Srbija ima sjajan tim i nadam se da ćemo već na leto obući nacionalni dres. Sve mi, najbolje juniorke Srbije, a ja kao najmlađa, imamo isti san, da osvojimo Bili Džin King kup jednog dana. Ni najbolji forhend, bekhend, servis, ni najbolje akademije nisu garancija uspeha. Potrebno je mnogo više, i za to više gazim kroz trnje svakog dana” – zaključila je mlada srpska šampionka Mia Ristić.