Mia Ristić: „Svi znaju da je moj idol u tenisu Novak Đoković i da ga volim kao brata rođenog“

Datum objave: 20.07.2018. // Kategorija: Domaća scena
Dvanaestogodišnja Mia Ristić, član TK Bor iz  istoimenog grada, potvrdila je svoj talenat i ogroman teniski potencijal osvajanjem titule na Letnjem prevenstvu Srbije 2018. u konkurenciji do 12 godina. 
Krhka devojčica izuzetnog talenta iznenadila je stručnjake svojom fizičkom izdržljivošću, ali još više mentalnom snagom. Za neverovati je sa kakvom upornošću i snagom volje, pre svega, ova devojčica tempom melje svoje protivnice. 
U dosadašnjem delu takmičarske 2018. odigrala je četiri Tennis Europe takmičenja, isto toliko finala, od koji je dva završila u svoju korit. Pobedničke trofeje osvojila je u Prokuplju i Čačku, finala je igrala u Beogradu i Rakovniku. 
 
1. Kada si počeo/la da se družis s reketom, kako je započeo tvoj teniski put 
 „Kada mi je žena koja je najzaslužnija za moj uspeh, trener Bosiljka Kostić, na prvom treningu dala mali reket i crvenu lopticu, svima je bilo jasno da kreće moj teniski san. Imala sam šest godina kada sam prvi put uzela reket u ruke“.
 
2. Šta je presudilo da ostanes u tenisu
„Ukus slatkoće pobeda i osvajanja turnira i u starijim konkurencijama bili su presudni da ostanem u tenisu“. 
 
3. Koliko ti je značila uspeh na proteklom prvenstvu Srbije u konkurenciji do 12, šta ti to sve znači za dalji rad i progres
„Iskrena da budem nadala sam se tituli državne šampionke do dvanaest godina, a taj uspeh je nagovestio uspeh na državnom prvenstvu do četrnaest godina na kom sam bila treća. Svaka titula mi puno znači i svakako je veliki podstrek za nove pobede“.
 
4. Idoli?
„Svi znaju da je moj idol u tenisu Novak Đoković  i da ga volim kao brata rođenog“. 
 
5. Pokušavas li nekoga da kopiraš (udarce, ponašanje, igra)
 
„Trudim se da budem svoja, ali istina je da ličim na svog idola i po ponašanju na terenu ali i u igri. Odličan sam defanzivac, vraćam nemoguće lopte 100% vinere, ali umem da igram i ofanzivno i da riternišem baš kao i Nole. Karakteriše me i taj čuveni inat koji poseduje Nole i često slavim poene baš kao i on“.
 
6. Koliko dnevno treniraš, gde i sa kim radiš
 
„Treniram u Boru u teniskom klubu Bor. Zimi imamo dva terena u balonu, a klubovi koriste samo jedan teren, dok je drugi namenjen rekreativcima, tako da zimi, usled nedostatka termina treniram dva sata dnevno, a leti imamo još dva  otvorena terena, pa mogu trenirati četiri sata. Treniram u grupi kod Bosiljke Kostić sa bratom i sestrom od ujaka Janom i Aleksom Radojković i  drugom Ivašković Nikolom. Jednom nedeljno imamo i pojedinačne treninge. Pred turnir igram jake sparing mečeve sa Milanom Ilićem i Nikolom Gubijanom. Treninzi mi nisu jaki i iscrpljujući jer sam još uvek u rastu i razvoju, a takođe nemam ni kondicione treninge“.
 
7. Kakav je plan i cilj do kraja sezone 
 
„Plan za ovu godinu je da odigram još nekoliko Tennis Europe međunarodnih turnira do dvanaest godina. Ove godine sam odigrala samo četiri sa kojih imam dve titule u Prokuplju i Čačku i dva finala - u teniskoj akademiji Tipsarević Belgrade Open, i u Češkoj u gradu Rakovniku čuveni Neride kup“.
 
8. Kakav je plan za narednih par godina
 „Sledeće godine igraću turnire Tennis Euopre do četrnaest i do šesnaest godina i cilj mi je da 2019. budem među dvadeset najboljih juniorki sveta do četrnaest godina. Cilj je i da što pre počnem da nastupam na ITF turnirima“.
 
9. Uslovi treninga i koje kockice treba da se slože kako bi se u tenisu uspelo
„ Svi moji dosadašnji rezultati  govore u prilog da mogu postati vrsna profesionalna igračica, ali potrebno je milijardu kockica da se  slože, a ja svakog dana svojom marljivošću i trudom sklopim po jednu. Smatram da se jednostavno rodimo predodređeni za nešto, da je u svakom poslu potreban onaj čuveni faktor x i naravno faktor sreće. A sreća će pomoći samo ako imamo čistu dušu  i ako smo dobri ljudi“.
 
10. Ambicije
„Ambicije su uvek najveće. Želim biti najbolja igračica na svetu svih vremena. Sanjam da osvojim sve četiri gren slem titule“.
 
11. Reprezentacija
„Čast mi je igrati za reprezentaciju Srbije i jedva čekam naš nastup. Mnogi kažu, a ja se slažem da je ovo najjača reprezentacija Srbije do dvanaest godina koju je Srbija ikada imala i daćemo sve od sebe da se kvalifikujemo među osam najboljih ekipa u Evropi“.
 
12. Tvoj najveći kvalitet, a šta treba da popraviš u svojoj igri
„Moji najveći kvaliteti su borbenost, srčanost, mentalna snaga i izuzetna sportska inteligencija koja je rezultat ne samo  genetike već i učenja u školi. Polazim u šesti razred najbolje škole u Boru “3. oktobar“. Imam sve petice i najbolji sam đak. Nastavnici kažu da sam talenat za sve predmete i da im je žao što ne idem na školska takmičenja, jer bih ostvarila izvrsne rezultate. Ima puno prostora za moj napredak u tenisu, i sve bih podigla na viši nivo. Sve to mora biti još jače, brže i bolje“.