Laslo Đere – tihi heroj!

Datum objave: 24.02.2019. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Ne, nisu sve teniske priče bajke, satkane od putovanja, obilaska najvećih i najatraktivnijih gradova, sportskih kompleksa, hotela, restorana i druženja sa svetskim krem društvom iz raznih sfera poslovanja. I nisu svi heroji isti, ima i onih kojima ne smeta vetar, sunce, visoke temperature na terenu, koji nemaju ceo tim koji diše za njih, nego koračaju sami, bez ijednog oslonca ne samo na profesionalnom terenu, već i životu. 
Da, njegova životna priča, kao i sam on, pokazatelji su da još na svetu ima heroja, koji se uprkos nedaćama koje život donese i izrežira, ogrnu snagom, nastave dalje i u znoju lica svog vinu u visine, dotaknu zvezde koje su namenili svojim tvorcima, a bez kojih su ostali voljom sudbine. 
Nedelja koja je za nama, ATP turnir u Riju i samo jedna rečenica, izbacili su na površinu priču o tihom heroju u koju su pripadnici teniskih krugova bili upućeni, ali za koju javnost nije znala. 
Ulaskom u finale, na pitanja novinara koliko mu to znači rekao je: 
“Teško je biti bez roditelja sa 23 godine, veoma sam im zahvalan na svemu što su učinili za mene. Samo želim da ih učinim ponosnima“. 
Dejvis kup reprezentativac Srbije, 23 – godišnji Laslo Đere je ove nedelje ušao u prvo ATP finale u karijeri koje je posvetio rano preminulim roditeljima. Sa 17 godina godina izgubio je majku, pre četiri meseca i oca, koje je pokosila surova bolest. Nikada, ni kada su životne rane otvorene, a koje nikada ne zaceljuju, javnost nije mogla čuti težinu života našeg tihog heroja. 
Đere je, sada je prvi put javno rekao kakvu bol je život na njegova mlada pleća bacio. Uprkos svemu dostojanstveno je nastavio da vredno radi i piše na terenu priču koja će učiniti da njegovi tvorci budu ponosni na njega. Ostao je hrabar, dosledan, dostojanstven, vredan, jedinstven, nenametljiv, nastavio je putem kojim je krenuo zajedno sa roditeljima, nastavio je da se bori i napravi dela o kojima su zajedno maštali. 
U 2012. godini kada je izgubio majku, igrao je finale čuvenog Edi Hera i osvojio je prestižni Oranž Boul, nezvanično prvenstvo sveta za juniore i trofej posvetio preminuloj majci. A sada nekoliko meseci nakon gubitka oca, skupio svu snagu i nastavio tiho, herojski dalje do novih velikih dela, kojima je učinio sve nas ponosnim.  
Retkost! To je naš Laslo Đere! Kapa dole tihi heroju! 
 
Finale ATP Rio de Žaneiro (1.786.690 dolara nagradni fond): Laslo Đere (Srbija) - Feliks Ože Alisim (Kanada) 6:3, 7:5
Od 25. februara 2019. Laslo će biti 37. teniser sveta! 
 
Laslo Đere biografija – 
 
Datum rođenja: 02. jun 1995. godine - Senta
Igra desnom rukom.
ATP rejting: singl – 90 (83. najbolji rang
ostvario 24. 09. 2018.)
Visina: 188 cm
Težina: 82 kg
Profesionalac od 2013. godine
Dejvis kup reprezentativac Srbije - Laslo Đere spada u red najtalentovanijih tenisera naše zemlje i jedna je od glavnih karika budućnosti našeg belog sporta. Sa pet godina je dobio svoj prvi reket i počeo je sa treninzima. Kada je već u ranim počecima pokazao svoj raskošni talenat, više nije bilo dvoumljenja gde će, i kako, Laslov dalji život biti programiran. Mladi teniski as Srbije Đere je blistao u vreme juniorske karijere, a pravi teniski bum napravio je u finišu 2012. odigravši finale čuvenog turnira za juniore Edi Her, a odmah nedelju dana kasnije trijumfovao je na Oranž Boulu - jednom od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu. U profi karijeru ušao je 2013. godine kada je osvojio dva turnirua iz fjučer serije odigranih u Srbiji (Kikinda i Zlatibor). U 2014. Osvojio je četiri fjučersa (Bol, Prijedor, Niš, Senegal). Sa nepunih 20 godina, 2015. je zacrtao da krene u ofanzivu na profi sceni, a njegova sjajna igra na čelendžeru u Pristojevu (nagradni fond 150.000 dolara) gde je stigao do finala, pokazala je da je ovaj mladi teniser „zreo“ za velika teniska dela, osvojivši u ovoj sezoni i fjučers u Egiptu. Usledila je 2016. godina u kojoj je prošao kvalifikacije i igrao glavni turnir gren slem takmičenja u Parizu, igrao finale čelendžera u Milanu i Kortini, osvojio fjučers u Opatiji i još hvatao zalet za proboj u top 100, što je ostvario u 2017. Godini koja je bila veoma uspešna za Lasla. Prvu čelendžer titulu osvjaja 2107. u Peruđi gde je trijumfovao u finalu protiv Španca Danijela Munjoza de la Nava. U Budimpešti na ATP takmičenju, iste godine, igrao je polufinale, na tom putu savladavši Rusa Medvedeva, zemljaka Troickog, Španca Verdaska. Usledilo je i ATP četvrtfinale u Istanbulu, finale jakih čelendžera u Vićenci, Popradu, San Benedetu i Almatiju. Dobre igre i rezultati skrenule su pažnju pa je Laslo pozvan u Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Debitovao je u polufinalnom meču Svetske grupe protiv Francuske 2017. i to protiv Conge. 
U sezoni 2018. stigao je do najboljeg ranga 83. mesta na ATP listi. Igrao je polufinale ATP turnira u Istambulu gde je savladao Istomina, Sepija, Lorencija. Igrao je finale čelendžera u Rimu (64.000 €) i finale Prostejova (127.000 €), osvojio je čelendžer u Milanu (43.000 €), igrao polufinale ATP turnira u Gštadu (561.345 €). Od ovog sjajnog igrača i momka tek se očekuju vrhunski rezultati na svetskoj teniskoj profi sceni i u dresu nacionalnog tima Srbije jer je on satkan i spreman za velika dela.