Laslo šampion Oranž Boula

Datum objave: 09.12.2012. // Kategorija: Vesti

ORANGE BOWL INTERNATIONAL 2012

PLANTATION (FL,USA) šljaka JUNIORSKI TURNIR, GRADE A

laslo_djere

Mladi reprezentativac Srbije, 17-godišnji Laslo Đere ostvario je fantastičan uspeh na juniorskim turnirima u Americi. Nakon finala koje je odigrao prošle nedelje na čuvenom turniru Edi Her, ove nedelje osvojio je čuveni Oranž Boula u konkurenciji do 18 godina i time se upisao u knjigu velikih šampiona.

U četvrtfinalu Laslo je kao deseti nosilac eliminisao prvog favorita ovog takmičenja, Italijana Đanluiđija Kvincija 6:7(2), 6:2, 6:1. U borbi za plasman u finale Đere je bio bolji od Amerikanca Thai-son Kviatovskog 6:4, 6:4.

U borbi za tron Laslo je odmerio snage sa 12. nosiocem, Šveđaninom Eliasom Ymerom i zabeležio ubedljivu pobedu 6:4, 6:4.

Izuzetan kraj sezone. Koliko si zadovoljan?

“Jako sam zadovoljan, drugi deo sezone mi je bio izuzetno dobar. Osvojio sam dva ITF G2 turnira, igrao finale fjučersa, finale Eddie Herra i osvojio sad Orange Bowl.

 Kakve su ti ambicije za 2013. godinu?

“Ambicije - što bolji rang na ITF u, međutim neću da jurim bodove. U prvom delu godine ću igrati više ITF- a, a u 2. delu ću da se baziram uglavnom na fjučerse. Pokušaću i na ATP u da imam što bolji rang. Ali svakako će mi biti najbitnije da mi igra bude dobra i da napredujem u teniskom smislu”.

 Pripreme za narednu sezonu?

Sad ću biti par dana kod kuće, a za tim verovatno ću se spremati u Novom Sadu za turnire u Australiji.

Trener i gde treniraš?

“Teniski trener mi je Miki Palađi, kondicioni je Vladimir Zorić. Pred Eddie Herr sam trenirao dve nedelje u IMG Bollettieri Akademiji na Floridi, a pre toga u Senti i u Kikindi. Sad je u planu da pre odlaska u Australiju treniram u Novom Sadu zbog sparinga”.

 Kako su se poslednji rezultatski uspesi odrazili na tvoje samopouzdanje?

“Dobio sam puno samopouzdanja na prethodnim turnirima, to se najbolje videlo u teškim trenucima, kad sam gubio, suočavao se sa brejk loptama i kad su protivnici bili u brejk prednosti. U tim trenucima sam bio pribran i skoncentrisan”.

 Koji ti je turnir (meč) ove godine ostao u sećanju?

“Fjučers u Subotici kad sam gubio u drugom kolu protiv prvog nosioca 5:1 u trećem setu, a uspeo sam da se vratim i pobedim 7:6”.

Na čemu još moraš da radiš kako bi napredovao?

“Moram da radim na svemu. Uvek ima prostora za napredak. Moram da nastavim da radim kao što sam radio do sad, kako bi mogao da ponovim ove rezultate”.

 

Laslo je rođen 2. juna 1995. godine u Senti. U 2012. osvojio je juniorsko prvenstvo Srbije u dvorani u konkurenciji do 18 godina, sa juniorskom selekcijom Srbije osvojio je srebro na ekipnom prvenstvu Evrope, dve ITF titule - Budaorš i Pančevo. Najbolje rezultat zabeležio je upravo danas (9. decembra 2012) u Americi osvajanjem Oranž Boula, kao i prošle nedelje kada je bio finalista Edi Hera. Trenutno je na 18. poziciji ITF liste najboljih juniora sveta, a od naredne nedelje zauzimaće oko 6. pozicije. 

Sezonu 2012. Laslo je počeo sa 110. mesta na ITF listi. U 2012. učestvovao je i na pet fjučers turnira održanih u Srbiji i zabeležio šest pobeda, što mu je donelo i plasman na ATP listi, gde je trenutno 909. profi teniser sveta.

Oranž Boul su kao juniori osvajali: Federer, Borg, Lendl, Mekinro, Rodik, Bagdatis... Do sada ni jedan teniser Srbije nije uspeo da se okiti titulom sa ovog prestižnog turnira. Prvi je to učinio Laslo Đere.