KRAJINOVIĆ DONEO POBEDU U PETOM MEČU I TRIJUMF SRBIJI ZA PLASMAN U FINALE SVETSKE GRUPE

Datum objave: 02.02.2019. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Kvalifikacije za plasman na finalni turnir Svetske grupe Dejvis kupa 2019. su završene, bar kada je u pitanju Dejvis kup selekcija Srbije. Naš tim se u protekla dva dana borio u Taškentu protiv reprezentacije Uzbekistana i nakon velike borbe i pet mečeva u kome je svaki set bio presudan, došao do prolaza u elitu, u finale Svetske grupe 2019. koje će biti održano u Madridu  (od 18. do 24. novembra) i u kome će se za „salataru“ boriti 18 ekipa.
Iako je prvog dana u Taškentu kada su odigrana dva singl susreta Srbija stigla do na izgled nedostižnog vođstva 2:0, domaćin je pokazao zube i nije se dao tako lako slomiti. Odluka o pobedniku pala je tek u petom meču trećeg odlučujućeg seta u kome je trijumf Srbiji doneo naš as Filip Krajinović savladavši mladu nadu uzbekistanskog tenisa Sanjara Fajzijeva 4:6, 6:3, 6:0. 
„Nismo očekivali da će se ovo desiti, da će odlučiti peti meč i finalni set, ali bitna je pobeda. Nije mi bilo uopšte lako kad sam video da je 2:2 i da ja odlučujem za ulazak u finale. Fajzijev je odigrao opušteno, meni se reukla stegla na početku ali sam našao ritam i veoma sam srećan sam što sam uspeo da pobednim oba meča ovde“ – rekao je Krajinović. 
Prvog dana takmičenja u Taškentu nakon dva singl susreta Srbija je povela 2:0. Prvi poen našem timu doneo je prvi reket Dejvis kup selekcije Srbije Dušan Lajović savladavši drugog igrača uzbekistanske selekcije Sanja Fajzijeva 7:6(4), 6:3. U drugom singlu prvog dana takmičenja snage su odmerili najbolji teniser domaće selekcije Denis Istomin i naš Filip Krajinović u kome je srpski as briljirao i rezultatom 6:2, 6:4 doneo mirnu noć srpskom timu.
Srbija se sada nalazila na korak od plasmana na finalni turnir u Madridu. Treći poen naš tim je tražio odmah na startu drugog dana takmičenja u Taškentu (2. februar 2019.) u dubl meču u kome su snage odmerili Denis Istomin, Sanjar Fajzijev protiv Viktora Troickog i Nikole Milojevića i koji je uprkos sjajnom početku našeg tima poen domaćinu izborio njihov par rezultatom 2:6, 6:1, 6:3. Usledio je singl u kome su rekete ukrstili prvi reketi oba tima Denis Istomin i naš as Dušan Lajović, a do pobede i samim tim izjednačenja (2:2) došao je najbolji teniser Uzbekistana rezultatom 6:3, 6:4.
Usledio je meč odluke ko je putnik za Madrid, a ko ostaje da se bori za opstanak u kvalifikacinoj grupi za 2020. U meču odluke snage su odmerili drugi reket domaćina Sanjar Fajzijev i naš Filip Krajinović. Iako je naš Filip bio apsolutni favorit u ovom meču, Fajzijev je ostavio i poslednji atom snage za pobedu njegovog tima, što je potvrdio i osvajanjem prvog seta čime je od 0:2 u mečevima Uzbekistan stigao do toga da ih samo set deli od plasmana u finale. U nastavku naš as je zaigrao u svom šampionskom stilu, dodao gas i završio ovaj meč pobedom 4:6, 6:3, 6:0 za konačnih 3:2 i trijumfa Srbije. 
„Bio je izuzetno težak dan, bili smo na jedan set od pobede. Posle prvog odličnog seta u dublu usledio je pada i na kraju zaslužena pobeda uzbekistanskog dubla. Meč Istomina i Lajovića je bio sjajan za Denisa koji je odigrao odlično, Dušan nije odigrao na najvišem nivou na kome je mogao ali ovo su uslovi koji uzbekistancu najviše odgovaraju, imao je pre toga i vetar u leđa posle dobijenog dubla, rasteretio se, ušao jako dobro u meč i odmah poveo sa brejkom na početku prvog seta, tako isto i u drugom i Dušani je bilo jako teško da uđe u ritam i da proba da mu parira. Odlučujući meč nikada nije lako igrati, tako i ovog puta Filipu nije bilo ni malo lako. Njihov igrač je odigrao stvarno fenomenalno, set i po bukvalno bez greške, iznenadio je sa taktikom koja je funkcionisala sjajno, sve mu je polazilo za rukom i od onoga da smo mi bili jedan set od pobede, sada su oni bili jedan set od pobede. Da je neko hteo da piše ovakav scenario teško da bi ga smislio. Bilo je stvarno uzbudljivo, ja biželeo da čestitam i Filipu na sjajnoj igri, izuzetno važna pobeda, mislim da će mu ovo biti veliko rasterećenje za turnire koji slede u Monpeljeu i kasnije u Roterdamu i nadam se da će nastaviti sa dobrim rezultatima. Isto tako i ostalim našim reprezentativcima, svako je odradio svoj deo, maksimalno smo vredno trenirali i pripremili se za ovaj izuzetno važan meč za nas jer veliki cilj je bio da se plasiramo na finalni turnir u Madridu koji će se igrati u novembru meseci i za taj meč nadam se da će biti na raspolaganju svi igrači, da će se vratiti u firmu, da nećemo imati problema sa povredama, a samim tim će meni biti lakše da napravim najjači tim za uslove koji će biti u Madridu“ zaključio je selektor Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić. 
Žreb za finalni turnir Svetske grupe Dejvis kupa 2019. na programu je 14. februara 2019. u Madridu. Na finalnom turniru (18-24. novembra 2019) koji će biti odigran u  čuvenom teniskom centru „kaha magika“, magičnoj kutiji od čelika, drveta i stakla, sportskom kompleksu koga je dizajnirao francuski arhitekta Dominik Perault. čuvenom teniskom centru „kaha magika“, magičnoj kutiji od čelika, drveta i stakla, sportskom kompleksu koga je dizajnirao francuski arhitekta Dominik Perault, takmičiće se 18 selekcija podeljenih u šest grupa po tri ekipe. Pobednici svake grupe i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena plasiraće se u nokaut fazu.  Na žrebu biće šest nosioca, prvi i drugi nosioci su finalisti Svetske grupe 2018. dok će se preostala četiri odrediti na osnovu nove rang liste koja će biti objavljena 4. februara 2019. Direktan plasman u finalni turnir 2019. obezbedili su polufinalisti Svetske grupe Dejvis kupa 2018: Francuska, Hrvatska, USA i Španija, kao i dve „vajld karte“ - Velika Britanija i Argentina.