Jubilej - TK Dinamo iz Pančeva proslavio 100. rođendan

Datum objave: 17.12.2019. // Kategorija: Domaća scena

Jedan od najstarijih i najboljih klubova u istoriji srpskog tenisa, TK Dinamo iz Pančeva, proslavio je redak jubilej - 100. godina od osnivanja kluba. 

Tim povodom ćemo se osvnuti na istorijat ovog giganta "belog sporta" u našoj zemlji. 

Prvi mečevi - početkom veka
 
Teniski sport u Pančevu ima dugu tradiciju. Prvi mečevi odigrani su deleke 1911. godine. Igrali su ih mladi Pančevci koji su studirali u Beču i Budimpešti. Za vreme letnjih ferija pokazivali su umeće mladim damama Pančeva. Nemamo rezultate iz tog vremena.
Posle Prvog svetskog rata entuzijasti su osnovali i svoj klub. Krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina prošlog veka Pančevci su već imali divne teniske terene i kućicu, sa svlačionicama, u Narodnoj bašti. U prvoj generaciji tenisera bili su: Milan Ćurčin Ija, Vukašin Aleksijević Kukac, Slobodan Ćurčin, Aljoša Gontarov, dr Svetislav Cvejić, Dušan Barjaktarević, Nada Carina, Branko Šimić.
Tenis su igrali kao zabavu, a bilo je i međugradskih susreta između Pančeva, Vršca, Petrovgrada i Beograda. Najbolji pančevački teniser tog vremena bio je Vukašin Aleksijević, student Više finansijske akademije u Beču, gde je i naučio prve teniske udarce. Do četrdesetih godina bio je nekoliko puta prvak Pančeva, ili, kako se to tada zvalo, šampion grada. Pred rat je teniska reprezentacija Pančeva, koju su činili Vukašin Aleksijević, Milan Ćurčin, Aljoša Gontarov i Svetislav Cvejić, pobedila reprezentaciju Vršca.
 
Ponovo u Narodnoj bašti
 
Kada je formirano Sportsko društvo „Sloga“ za razvoj teniske sekcije bili su zaduženi: Vukašin Aleksijević, Vojislav Erbes i Srba Živanović. Prvi predsednik teniske sekcije „Sloga“ bio je Vojislav Erbes. Vukašin Aleksijević je bio zadužen za stručni rad, odnosno bio je prvi posleratni trener pančevačkih tenisera.
Prvi zadatak bila je obnova terena i preuzimanje kućice koja je bila pored terena. Služila je za svlačionice tenisera i teniserki i bila stan za domara, čuvara teniskih terena. Teniseri su dobrovoljnim radom očistili terene od korova i popravili ogradu. Od četiri terena, koliko ih je bilo, dva su služila za takmičenje i trening najboljih igrača, a dva su bila na raspolaganju mlađim teniserima i početnicima.
Tenisku tradiciju nastavili su oni isti igrači koje smo pomenuli kao pionire belog sporta u Pančevu. Došli su i mlađi, pre svih: Dušan Birmanac, Vladimir Radojčić Džip, Dušan Barjaktarević, Aca Petrović, Radomir Predić, Milan Carina, Dimitrije Stefanović, Tomislav Nikolajević, Miodrag Đorđević, Stevica Kolarov, a od omladinki: Ljiljana Ire-Ankić, Vera Davinić, Ksenija Zako, Nada Mirčetić.
Pošto je teniski sport skupo zadovoljstvo, članovi su se sami finansirali na takmičenjima. Klub je živeo od članarine onih koji su voleli ovaj sport. Blagajnik kluba je neko vreme bio i sam Vukašin Aleksijević Kukac.
 
Mladi pristižu
 
Prva teniska takmičenja održana su unutar kluba. Tako se došlo do rang-liste domaćih igrača. Najbolji je bio Vukašin Aleksijević, učitelj i trener. Bio je prvak pančeva od 1946. Do 1950. godine konkurencija su mu bili Milan Ćurčin, Branko Šimić, Stevica Kolarov i Dimitrije Stefanović. Od mlađih se isticao Dušan Barjaktarević koji je bio omladinski prvak Srbije. Kratko vreme igrao je i Aca Petrović, koji se za vreme rata preselio iz Novog Sada u Pančevo. Otišao je 1946. godine u Vršac, a potom ponovo u Novi Sad, gde je napredovao i postao član Devis kup reprezentacije Jugoslavije.
Ponovo su organizovani susreti tenisera Pančeva i Vršca, kao i Pančeva i Petrovgrada (Zrenjanina). Odlazilo se i u Beograd i Novi Sad. Nema podataka kako su se ovi susreti završavali.
Početkom pedesetih godina tereni u Narodnoj bašti vrveli su od mladih sportista. Tenis klub „Dinamo“ je imao oko 50 članova koji su plaćali članarinu. Zaljubljenici u ovaj sport bili su: Tomislav Nikolajević,Petar Petkov, Ivan Stefanović,Bogdan Margan, Borivoje Brodan, Petar Pupić, Dušan Patić, Jelena Gajin, Miroslav Galić, Aleksandar Hadžić, Mata Lukić, Pavle Lukić, Iva Tomadin, Ivan Miletić, Mirko Aleksijević, Aleksandar Vesković, Slavko Aleksijević, Konstantin Radobolja, Nikola Đurišić, Jovan Nikolić.
 
Naši velikani
 
Najveći zaljubljenik u ovaj sport i najuporniji bio je Petar Petkov kome su drugovi dali nadimak Peca Flem. Flem je u to vreme bio jedan od najpoznatijih tenisera sveta, pobednik Vimbldona i Dejvis kup igrač. Peca je toliko voleo tenis da je za svoj novac odlazio na mnoga takmičenja u Beograd, Novi Sad, Suboticu, pa čak i u Maribor. Najveći uspeh je posti- gao na prvenstvu Vojvodine u Novom Sadu 1953. godine. Do četvrtfinala je pobeđivao, a onda je za protivnika dobio nekadašnjeg Pančevca Acu Petrovića koji ga je pobedio, a zatim postao i prvak Vojvodine. Peca je zauzeo peto mesto u Vojvodini. Još dugo je Peca bio glavni organizator belog sporta u Pančevu. Pružio je mnogo pa nije ostao zaboravljen. Posle njegove smrti u Pančevu je ustanovljen internacionalni teniski turnir - „Pecin memorijal“.
Veliki talenat pančevačkog tenisa bio je i Tomislav Nikolajević. Da tenis nije shvatao samo kao zabavu, da je bio privrženiji treninzima sigurno bi postao igrač jugoslovenskog renomea. Treba spomenuti i braću Lukić, Matu i Pavla. Mata se naročito isticao prefinjenom tehnikom i servisom. On je počev od 1957. godine tri puta bio prvak Pančeva.
U srednjoj generaciji tenisera mnogo su obećavali Slavko Aleksijević, Aleksandar Vesković i Konstantin Radobolja. Radobolja jeimao najbolji servis u svojoj generaciji pančevačkih tenisera.
Među poslednja takmičenja ove generacije spada Prvenstvo Vojvodine 1958. godine u Subotici. Od seniora su učestvovali Mata Lukić, PavleLukić, Aleksandar Hadžić i Aleksandar Vesković, a od juniora: Slavko Aleksijević i Nikola Đurišić. Na žalost, izostali su veći uspesi. Odnos prema tenisu je tih godina bio veoma negativan. Smatralo se da ovaj elitni sport Pančevu nije potreban.
Bilo je više pokušaja da se krene, ali tenis se u Narodnu baštu više nije vratio. Finansijske nedaće bile su jače od entuzijazma. Krajem pedesetih godina u Pančevu više nije bilo belog sporta, ali doći će nove generacije i bolji uslovi.
 
Period od kraja šezdesetih godina
(Dragan Atanackov)
 
Period koji se može smatrati prelomnim u novijoj istoriji Teniskog kluba „Dinamo“ a počinje krajem šezdesetih godina kada je grupa entuzijasta na čelu sa legendarnim Pecom Petkovim obnovila klub. Napravljen je teren kod Hale sportova jer su tereni u Narodnoj bašti prestali da postoje još početkom šezdesetih godina. Pored Pece Petkova u stvaranju novije istorije kluba učestvovali su mnogi zaljubljenici u ovaj sport. Uz bojazan da ću neke izostaviti to su bili: Zoran Kostić, Slobodan Reža, Dragan Atanackov, Duško Kolarski, Borivoje Ćurčin,Duško Ćurčin, Jančec Miroslav, Ivana Vrebalov, Miodrag Lazić, Srđan i Siniša Večić, dugogodišnji sekretar kluba Svetozar Večić, Predrag Milovanović, Boško Marojević, Đorđe Ćurčin,Kokan Spajić, Dejan Raškov, Žika i Zoran Erdeljanac, Maja Svirčević Prekić, Vera i Željko Jovetić, Rade i Saša Nikolić,Voja Džebić,  Sanja Krestić, Miša Lazarov, Petar Đurov i mnogi drugi.
 
Na tom jednom terenu prve teniske korake su napravili mnogi igrači, a prvi trener u klubu u tom periodu je bio Peca Petkov kao veliki zaljubljenik u tenis. Kasnije u klub dolazi trener iz Novog Sada Rudolf Čugelj, pa veliko tenisko ime iz Beograda Aleksandar Simić (trener koji je stvorio Jelenu Janković i Miomira Kecmanovića). Aca Simić je bio i igrač i trener u klubu. U tom periodu počinju i prva takmičenja. Prvo ekipna sa Zrenjaninom i Kikindom, a kasnije i učešća tenisera Dinama na pojedinačnim turnirima. Na tom terenu se odvija rad kluba sve do 1978. godine kada su sagrađena tri terena na novootvorenom sportskom centru „Mladost“. Veliki doprinos klubu dao je dugogodišnji sekretar kluba Svetozar Večić Šaca koji je svoju energiju i ljubav prema klubu ugradio u temelje nekog novog i naprednijeg teniskog kluba.  U tom periodu počinje prava ekspanzija kluba i veliki priliv dece koja su želela da treniraju tenis. Godišnje je u klub dolazilo i preko 200 dece. Klub dobija još tri terena na Sportskom centru „Mladost“. Tada kreće i učešće kluba na ekipnim takmičenjima. TK „Dinamo“ je u tom periodu bio drugoligaš, a ekipa je bila i na pragu prve lige. Angažovani su i igrači iz beogradskih klubova kako bi nas pojačali. To su bili pre svih: Vladimir Birmančević, Svetozar Simić, Aca Simić, Vlada Ružičić, Mata Jašović i mnogi drugi. Uporedo sa ekipnim počinje i sve zapaženije učešće naših igrača i na pojedinačnim turnirima prvo u Beogradu pa onda i šire. Dobre rezultate u tom periodu su ostvarivali: Zoran Kostić, Dragan Atanackov, Srđan Večić, Boško Marojević, Siniša Večić, Borivoje Ćurčin i drugi. Nakon tog perioda počinje i novo poglavlje u istoriji kluba kada je pod vođstvom trenera Srđana Večića, a kasnije i njegovog brata Siniše u klubu stvoreno puno kvalitetnih i uspešnih mladih tenisera koji su proslavili Teniski klub „Dinamo“.
 
Kratka istorija juniorskog ITF turnira u Pančevu
(Mirko Bundalo)
 
Kako je TK Dinamo 1994. godine osvojio državno ekipno prvenstvo za igrače do 14 godina u muškoj kategoriji, rukovodstvu  kluba sastavljenom  uglavnom od roditelja igrača  rastu ambicije  vezane za karijere svojih igrača  te  počinju aktivnosti za  dobijanje  ITF turnira za igrače do 18 godina. Namera je bila  obezbediti  priliku igračima  da sa minimum troškova  osvoje prve bodove  za ITF rang listu.
Prvi turnir održan 1997. godine.  Počeo je kao  turnir pete kategorije i bio je prvi  takav dodeljen Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora). Dobijen je zahvaljujući pre svega Radmilu Nikoliću, članu borda ITF sa sedištem u Londonu. Inače gospodin Nikolić je bio počasni, doživotni član ovog tela. U znak zahvalnosti klub je bio domaćin na ovim turnirima  gospodinu Nikoliću i njegovoj supruzi do kraja njihovog života.  
Prvi pobednik u muškoj kategoriji bio je Igor Kunjicin iz Rusije i Desanka Jovanović kod devojaka, inače igračica TK  Dinamo.  U muškom dublu pobednici su bili Aleksandar Slović (takođe teniser Dinama)  i Petar Popović iz Novog Sada.  Svi oni su danas veoma uspešni treneri na WTA turu.  Treba naglasiti da je najtrofejniji pobednik našeg ITF turnira Novak Đoković. Pored njega pobednici turnira  bili  su: Tipsarević, Troicki, Laslo Đere, Bozoljac i Slović od naših igrača, te  Džumhur iz Bosne i Hercegovine. Kod  igračica karijeru su napravile Ruskinje  Makarova i Klebanova.  
Prilika je da se spomenu i ostali igrači TK Dinamo koji su sa više ili manje uspeha nastupali na ovom turniru: Tošić, Manojlović, Gagić, Vezmar, Radić, Ćosić, Vuković, Mihailović, Bundalo,  Zdravković, Ćurčin, Pešić, Petrov, Omčikus i Krstulović, od devojaka Stajić, Popovski, Džindo,  Stupar, Kojičić, Vilček, Vulin, Đukić, Milošević i Čavić.  
Ako bi trebalo pomenuti benefite od ovog turnira to su pre svega sjajne profesionalne karijere naših igrača na čelu sa najboljim igračem sveta Novakom Đokovićem. Što se Pančevaca tiče većina od njih se danas bavi trenerskim poslom od čega nekoliko njih radi sa vrhunskim svetskim igračima. Drugi deo radi u Dinamu, takođe kao treneri, treći deo igrača je zahvaljujući tenisu obezbedio školarinu na USA koledžima, četvrti su bili ili jesu sportski radnici.  Uostalom i aktuelni predsednik TK Dinamo  je  proizvod iz toga vremena. 
Takođe, ne manje važno jeste  činjenica da je učešćem na ovom  turniru  kroz naš grad prošlo mnogo ljudi izvan Pančeva i izvan Srbije. Tako smo bili i još uvek jesmo u prilici predstaviti kako klub i grad tako i Srbiju na jedan lep način. Da li smo dovoljno iskoristili ove prilike ostaje pitanje za svakoga od nas. 
Ne treba zaboraviti ni ekonomske efekte organizacije ovakvih događaja.
 
Novo doba
 
Nakon izgradnje najpre tri, a kasnije svih šest teniskih terena u okviru sportskog centra „Mladost“ krajem sedamdesetih godina, dolazi do novog zamaha teniskog sporta u Pančevu. Veliki broj dece počinje da trenira i tada se i formira jezgro sadašnjih članova kluba – trenera, takmičara, rekreativaca i veterana. Danas je teniski klub „Dinamo“ sa svojih 160 članova jedan od najvećih u Vojvodini i Srbiji. 
Takmičari Dinama učestvuju na velikom broju turnira i prvenstava, a sam klub organizuje pozamašan broj turnira svake godine. Osim tradicionalnog „Pecinog memorijala“ ističe se ITF Internacional,  turnir u kalendaru svetske teniske federacije, koji se uspešno organizuje već 23 godine i gde su mnogi domaći i strani teniseri započinjali svoje profesionalne karijere.
Veoma je aktivna i rekreativna i veteranska scena, između ostalog, sa sopstvenom Letnjom ligom.
Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj organizaciji juniorskog ITF turnira, koji je počeo kao turnir 5. kategorije od sledeće 2020. godine turnir će biti 1. kategorije što znači da će ispred njega po značaju biti samo četiri gren slem juniorska turnira u svetu. Ovo ujedno predstavlja veliko priznanje TK Dinamu i krunu stogodišnjeg rada i velikog ulaganja pravih zaljubljenika u ovaj sport.
 
Uspesi TK Dinamo u Ekipnim prvenstvima države u poslednjih deset godina:
 
- Najuspešnija ekipa do 14 godina 2013. TSV
- Najuspešnija seniorska ekipa 2013. TSV
- juniorke 18 godina 1. Mesto 2017. 
- seniorke 1. Mesto 2017. 
- Ekipno prvenstvo Srbije 2017. Seniorke – pobednik