Jakšić: „I dalje sam ista Jovana koju ne pokreće niti novac niti slava nego samo ljubav prema ovom sportu“

Datum objave: 13.06.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Jovana Jakšić, rođena Beograđanka. Na svet je došla 30. septembra 1993. godine. Tenisom je počela da se bavi sa osam godina. Četiri godine kasnije, igrala je svoj prvi meč i izgubila 6:0, 6:0. I dok bi nekog takav start u zvaničnoj konkurenciji obeshrabrio, devojčicu je to poguralo da ostane u tenisu. Devet godina trenirala je na TK Gemaks, s trenerom Deanom Dermanovim, a kasnije je treniranje i spremanje talentovane devojčice Jovane preuzela njena majka, inače doplomirani stomatolog. Još jedan kuriozitet vezan za Jovaninu karijeru. Njen otac je pitao svog prijatelja, tenisera i reprezentativca, kasnije uspešnog trenera, da mu iskreno kaže kako vidi Jovanu. I prijatelj je oca savetovao da devojčica digne ruke od tenisa, obrazlažući da je tenis postao gladijatorski sport koji zahteva velika ulaganja, kako finansijska, tako i ekstremne fizičke i mentalne napore. Srećom, Jovana nije želela da ostavi tenis.
 
Sa 16 godina bila je prva u Evropi, osvojila masters u Napulju 2009. godine. Bila je 13. juniorka sveta 2011. godine, a pravi uspesi usledili su 2014. godine kada je sa 420. pozicije na WTA listi stigla do broja 161. Govori pet svetskih jezika. U Montreju je igrala svoje prvo WTA finale singla, protiv Ane Ivanović i izgubila je, ali je, po sopstvenim rečima iz tog finala mnogo naučila.
 
Najbolji plasman Jovanin na WTA listi bila je 102. pozicija koju je ostvarila maja 2014. godine. Na žalost, Jovanu je u napredovanju zaustavila povreda koja je mladu teniserku odvojila od tenisa što je uslovilo pad u igri, ali i na WTA listi. Sada je zdrava i kako je uvek pozitivna i veliki optimista, veruje da će veoma brzo dostići i prestići svoja dosadašnja dostignuća.
 
Jovana se nalazi na turniru u Singapuru (nagradni fond 25.000 dolara) gde je protekle nedelje osvojila trofej vicešampiona u singlu. I ove nedelje učestvuje na takmičenju istog nagradnog fonda.
 
1. Koliko na sportistu utiču povrede i povremeni prekidi karijere?
 
„Povrede su sastavni deo sporta koji zahvate svakog sportistu na neki način, ključ u svemu tome je kako se suočiti sa njima i ostati jak i istrajan. Na svakog sportistu utiče na drugačiji način u zavisnosti koliko su mentalno stabilni i jaki“. 
 
2. Šta znači za tebe ponovni mrkotrpan rad da se vratiš na teniski teren?
 
„U proteklih nekoliko sezona unazad sam se dosta suočavala sa povredama i to me je, u neku ruku, primoralo da dosta radim i na svom mentalnom pristupu i snazi i emotivnoj stabilnosti na čemu smatram da sam dosta napredovala. Ponovan rad za mene predstavlja samo još veći izazov. Tenis je moja prva ljubav i nema mesta gde se bolje osećam nego na terenu i igraću ga dokle god budem bila u mogućnosti i dokle god mi to moje zdravlje bude dopustilo“. 
 
3. Kada si se suočila s povredom, koliko si bila i ostala jaka?
 
„Imala sam svojih uspona i padova, svakako nije bilo lako i imala sam momenata gde sam jednostavno želela da odustanem, ali sam se svakog puta prisećala zašto sam ovim krenula da se bavim na prvom mestu i ta želja i ljubav su me održavale i davale mi snagu“. 
 
4. Terapija i povratak na teren su bili primarni u tvojoj odluci da se izlečiš i nastaviš uspešnu karijeru?
 
„Svakako da jesu, zdravlje mi je uvek bilo na prvom mestu“. 
 
5. Kakav je plan za ovu godinu. Pola sezone je prošlo?
 
„Prvi plan je uvek da ostanem zdrava, na turnirima najviše pažnje posvećujem pravilnoj ishrani, vežbama prevencija i dugim istezanjima. Nikada sebi nisam davala ciljeve u brojkama tako da ni sada neću to raditi :)
 
6. Koliko je potrebno verovati u sebe, u svoj povratak?
 
„Vrlo je potrebno, zapravo je veoma neophodno jer bez sopstvenog samopouzdanja rezultata neće biti“. 
 
7. Bila si u velikom naletu, pela se na WTA listi. Pad pruzrokovan povredom je bio neminovan. Vidis li sebe ponovo na pozicijama koje si zauzimala?
 
„Svesna sam svojih kvaliteta i verujem ako uspem da ostanem zdrava da sa pravim timom i jakim radom mogu da se vratim gde sam bila pa i bolje od toga :) 
 
8. Za koji vremenski period predviđas ponovni uspon na WTA listi?
 
„Nista ne predviđam, samo sam fokusirana na sebe i rad“. 
 
9. Koliko je težak put probijanja na turnirima sa manjim nagradnim fondom, s manjim brojem bodova? Da li je zaista tako kako kažu, da na tim takmičenjima svi grizu za pobedu 200 posto?
 
„To je svakako tačno, ali u ovom momentu meni nije bitno na kojim turnirima igram, bitno mi je da sam u stanju i da sam zdrava da se takmičim na bilo kojim nivoima“.
 
10. Oduvek si bila teniserka koja igra tenis jer voli ovaj sport, jer je to tvoja ljubav, a ne neko ko juri za slavom, novcem... Da li danas imaš istu filozofiju ili si postavila norme koje moraš ostvariti?
 
„Ništa se od toga nije promenilo, i dalje sam ista Jovana koju ne pokreće niti novac niti slava nego samo ljubav prema ovom sportu“.
 
11. Gde  Jovana vidi sebe teniski i životno u narednih godinu dana? Koji plan je zacrtala?
 
„Moj prvi cilj je kao sto sam nekoliko puta napomenula da ostanem zdrava, a onda je prvi korak da probam da obezbedim rang koji će mi davati ulazak na gren slem takmičenja“. 
 
12. Šta poručuješ mladim teniserima, onim koji su tek krenuli krče teniske gore?
 
„Da uživaju u onome sto rade, da kad god su u teškim situacijama da se prisete šta ih je to na prvom mestu privuklo ovom sportu i zbog čega su krenuli njime da se bave, da posvete dosta pažnje istezanju jer se mladi uglavom zaborave koliko je to zapravo bitno i da veruju u sebe do kraja bez obzira na to šta drugi pričaju oko njih“ – zaključila je Jakšićeva. 
 
 
 Za Fed kup reprezentaciju Srbije debitovala je u meču protiv Kanade (izgubila od Ouženi Bušar), zatim u dublu sa koleginicom Stojanović zabeležila pobedu nad kanadskim dublom. Srbiju je u Fed kupu predstavlja i na meču protiv Belgije 2016. koji je odigran u hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu. Jovana je prošla sve selekcije u reprezentaciji Srbije (od juniorskih do Fed kupa). Voli da igra za reprezentaciju i uvek daje svoj maksimum. Jovana Jakšić je teniserka koja je iznenadila mnoge poznavaoce tenisa u Srbiji svojim igrama i napretkom, ali ne i sebe. Samouverena je, svesna svojih ne malih mogućnosti, ali i sa obe noge na zemlji. Dobre igre i dobri rezultati na ovu devojku, čini se, deluju na jedan specifičan način. Čvrsta u svojoj odluci da uspe, svesna da samo rad, red i disciplina vode konačnom ostvarenju sna. Svako ga ima, ali retki su oni koji san pretvore u javu. Jovana za sada uspeva. Korak po korak. Planira i svog plana se pridržava.
 
U dosadašnjoj karijeri Jovana je osvojila 17. trofeja na ITF turnirima (fjučersi i čelindžeri), poslednji u kineskom Vuhanu 2017. nagradnog fonda 25.000 dolara, pre toga osvojila je u Kanadi (Saguenay), nakon toga odigrala je i finale u Torontu (takođe 50.000 dolara). U finišu 2012. nanizala je četiri vezane titule na turnirima iz fjučers serije u Turskoj. Igrala je glavni turnir Rolan Garosa i Vimbldona 2014. godine. Jedan od najinteresantnijih mečeva koje je do sada odigrala Jovana, svakako je finale turnira u Surprajzu (25.000 dolara), u američkoj državi Arizoni gde je u finalu savladala Austrijanku Tamiru Pašek, u tom meču Jakšićeva je spasila 14 meč lopti i na kraju trijumfovala.
 
Jovanin moto u ovom zahtevnom sportu je vera, rad, ljubav i odricanje. Lepa teniserka je postala interesantna za mnoge kompanije i firme koje žele da Jovanu vide u svojim reklamnim kampanjama, a njih par je angažovalo za zaštitno lice.
 
Datum rođenja: 30. septembar 1993. Beograd
 
Prebivalište: Beograd, Srbija
 
 Igra desnom rukom
 
WTA rang: singl 372, dubl 302.  
 
Visina: 180
 
Težina: 65
 
Profesionalac od 2009.