Goran Prpić ponovo u Beogradu

Datum objave: 14.12.2011. // Kategorija: Vesti

prpic3Goran Prpić je ponovo u Beogradu. Došao je sa svojim pulenom Nikolom Čačićem s kojim je nedavno započeo saradnju. Iskusni teniser i uspešan trener, legenda jugoslovenskog tenisa iz onih sjajnih dana naše Devis kup reprezentacije osamdesetih godina, “Prpa” rado dolazi u Beograd, tu je služio vojsku, tu je, u “Pioniru”, pružao velike partije i postao ljubimac probirljive beogradske publike. Sećaju ga se mnogi sa onom čudnom protezom na kolenu desne noge, koja je služila više kao sredstvo za lično samoohrabrenje.
-Imam mnogo prijatelja u Beogradu s kojima se rado viđam. Sjajan je to grad, pun života, ljudi su druželjubivi, predusretljivi. Zaista se sjano provedem kada god dođem u Beograd. Sećanja na one igračke dane i uspehe naše reprezentacije, kao i druženje nas tenisera budi slatke uspomene. Bilo je to vreme u kome smo igrali baš značajnu ulogu u svetu. Uostalom, tri puta smo izborili polufinale Svetske grupe, što je u ono vreme bilo pravi podvig.
Podvig je i osvajanje “salatare” prvo Hrvatske 2005. a onda, prošle godine i Srbije.
-To je fantastičan uspeh. Verujem da se ceo svet čudi kako iz dve tako male zemlje dolazi tako veliki broj vrhunskih igrača. Naišla je jedna sjajna generacija tenisera u Hrvatskoj, zatim i u Srbiji, s tim, što vi u Srbiji imate i sjajan ženski tenis. I Ana i Jelena su fantastične, tu je i mala Bojana, pa Krunić... Naravno da se radujem svakom uspehu, posebno mi je bilo drago zbog Bobe, koji je, kao predsednik TSS, dočekao da reprezentacija Srbije bude najbolja na svetu.
Otkud da je na ovim prostorima tenis tako uspešan, odnosno da ima toliko talenata i toliko igrača koji su u samom svetskom vrhu.-Valjda smo predodređeni da imamo uspeha u svim igrama s loptom. Prvo je Hrvatska imala nekoliko sjajnih tenisera, posle one naše generacije (Ivanišević, Orešar, ja) pojavili su se Ljubičić, Ančić, Karlović, sada Čilić... U Srbiji novu generaciju predvodi sjajni Novak Đoković, a u samom vrhu su Tipsarević i Troicki, fenomenalni dubl igrač Nenad Zimonjić, a pristižu i neki novi klinci. Ali, svi ti igrači nisu proizvod organizacije, to su sve individualni i privatni projekti. Možda bi pravo odgovor bio da na ovim prostorima vlada najveći entuzijazam, najveća želja i dece, ali i njihovih roditelja da se uspe u ovom sportu. To je individualan sport koji daje mogućnost velikih zarada. I onog trenutka kada mladi igrač pokaže određene rezultate, recimo u mlađim kategorijama, možda se u nas mnogo ozbiljnije prilazi, puno više i puno ranije individualno radi.
Ekonomski veće i jače zemlje su u krizi, bar što se tiče tenisa.
-Vani, organizacije, mislim teniske, onih najrazvijenijih i ekonomski najjačih, Francuske, Britanije, Nemačke, Amerike... svi imaju daleko, bar finansijski, sređeniju situaciju, ali prilaz pojedinom igraču, čini mi se, nije toliko jak. Kod nas sve je podređeno igraču, i logistika i sredstva. Vani je to malo razvodnjeno, tamo su mladi prepušten sebi, pažnja se posvećuje nekolicini i to se odražava na činjenicu da kod nas u Hrvatskoj, a vidim i u Srbiji, talentovana deca , zapravo, oni najtalentovaniji, dobijaju priliku da se iskažu. Dakle, na ovim prostorima deca dobijaju šansu, sve im je dato, i tereni i treneri, njima (teniserima) preostaje da samo rade i slušaju. Jasno da je u velikoj meri prisutan i faktor sreće.

prpicSrbija nije iskoristila svoj potencijal kada se radi o ženskom tenisu?
-Šteta što Srbija nije iskoristila priliku kada je imala prvu i drugu igračicu na WTA listi, da osvoji i Fed kup. Ali, vidim da Srbija ima još mladih teniserki koje dolaze. Sretao sam na raznim turnirima mlade igračice iz Srbije koje su veoma uspešne u svojoj konkurenciji i koje obećavaju mnogo.
Kako se Prpiću čini ova akcija TSS gde mladi i najtalentovaniji treniraju na jednom mestu.
- Lepo je videti što je TS Srbije omogućio mladim igračima i igračicama da treniraju na ova tri terena. To je sjajna stvar i sigurno je da je to pravi recept za uspeh. To je pomak u organizacionom pogledu. Ali mi na ovim prostorima imamo neko pozitivno ludilo, mislim na roditelje, da rizikuju, da ulože sve što su za života uštedeli i da omoguće svojoj deci da uspeju. Ima tu i tragedija, kada se nije uspelo, ali to je rizik.
Ja podrazumevam da je organizacijski napredak kada se napravi program za mlade tenisere. Sada se postavlja pitanje stručnosti. Da li ima dovoljno stručnjaka koji mogu raditi sa talentovanom decom? Da li su u pitanju uspešni igrači, ili treneri sa puno iskustva i da su ti stručnjaci škoilovani. Moje mišljenje je da, a to je slučaj bar u Hrvatskoj, a mislim da bi to bio slučaj i u Srbiji, ima malo stručnjaka koji mogu svoje znanje ponuditi deci. A jako puno ima dece koja su dobra. Još jedan problem na ovim prostorima je zavist i ljubomora, često prisutna.
Često ambicija roditelja ide i u negativnom smeru. Pogotovo ako žele odgovor da li njihovo dete može u svetski vrh.
- Da li sam nekada uzeo na sebe tu odluku da prognoziram eventualni uspeh deteta? Kada sam bio na početku trenerske karijere desilo se da me roditelji pitaju da li njihovo dete od 12, 14, ili 15 godina može da uđe u Top 10. Besmisleno pitanje i samo budala bi mogao reći nekome da može ući u vrh. Ja sam uvek govorio ne. Samo roditelj za svoje dete može tako nešto reći. To ni jedan trener ne može izgovoriti. Ja sam odgovarao da, ukoliko vidim da dete ima potencijal, je dete dovoljno kvalitetno i ima potencijal da sebi pruži šansu da uspe u ovom sportu. A masu puta sam rekao da ima i druga opcija, a to su studije u Americi.
Goran Prpić je u Beogradu gde sprema Nikolu Čačiča, koji je ove godine na više turnira igrao u dublu s hrvatskom nadom Tonijem Androićem. “Prpa” radi već dve godine s ovim momkom i mali je trenutno 361. igrač na ATP listi. A sve je, zapravo, počelo na turniru u Vinkovcima, gde su Prpić i Čačić jedan drugom bili na probnom radu. Ishod zajedničke saradnje bio je bolji nego što su mogli da pretpostave, s obzirom da je Nikola osvojio turnir.
- Bili su na istim turnirima u regionu, igraju dubl, pa smo dosta vremena provodili zajedno. Nikolin otac je bio tu, počeli smo s razgovorima u julu i našli zajednički interes, a zaim pronašli način da sarađujemo – otrio je Prpić otkud taj aranžman s Nikolom i Tonijem na terenima TSS u “Impuls Holu” na Novom Beogradu. Ovde su stigli posle priprema u Zagrebu. Iako još nisu napravili definitivan plan priprema za narednu sezonu, cilj je da Čačić i Androić budu oko 250. pozicije na ATP listi kako bi mogli da igraju kvalifikacije na Gren slem turnirima kao i na najjačim Čelendžer turnirima.