Fed kup heroina Srbije u 2015. – Aleksandra Krunić

Datum objave: 23.10.2015. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Nepredvidiva, brza, srčana… Aleksandra Krunić je jedna od najperspektivnijih mladih teniserki današnjice, talenat kome svetski teniski stručnjaci prognoziraju blistavu profi karijeru.


Prvi put u karijeri imala je priliku da kao drugi reket zaigra za Fed kup tim Srbije u novosadskom Spensu, protiv Kanade kada je u odlučujućem dubl meču pokazala sav raskošan talenat koji poseduje. Heroj nacije postala je nakon dubl meča u Bratislavi koji je odigrala u paru sa Jelenom Janković, kada je spasila dve meč lopte a kasnije uz Jelenu stigla i do pobede za Srbiju koja se činila gotovo ne ostvarivom, one su učinile ne moguće i stigle do trijumfa. Gotovo identičan meč odigrala je Krunićeva ne punu godinu kasnije, treći put za redom u odlučujućem dubl meču, u Belgiji februara 2012. sa Bojanom Jovanovski kada su uspele da pobede i domaću publiku i jak tim domaćina i Srbiji donesu prvo polufinale Fed kupa u istoriji.  Aleksandra je budućnost srpskog tenisa, koja bi trebalo da zablista i da zlatnim slovima bude upisana na stranice svetske teniske istorije, posle Selešove, Jankovićeve, Ivanovićeve i Jovanovski.

Srbija je početkom 2015. bila pred Fed kup ambisom. Jedna po jedna Fed kup reprezentativka Srbije otkazivala je učešće u prvom kolu Evro-afričke zone koji je bio jedan od najtežih ispita našoj selekciji poslednjih godina. Sav teret sručio se na pleća Krunićeve koja je bez razmišljanja rekla da, kao i uvek kada je nacionalni tim u pitanju i stala na branik srpske teniske ženske otadžbine. Briljirala je Aleksandra u nacionalnom dresu, na Fed kup takmičenju koje je održano u februaru u Budimpešti. Prvi put u karijeri Krunićeva je bila u ulozi prvog reketa reprezentacije, a zadatak koji je bio na njenim plećima ni malo lak. Srbija se borila za plasman iz Evro-afričke zone u plej of za popunu Svetske grupe, tri teška meča u četiri dana. Krunić je pokazala snagu, volju, želju i hrabrost, pobedama u singl susretima i sa mladom koleginicom Ivanom Jorović izborila je Srbiji plej of koji je odigran u Novom Sadu protiv Paragvaja, gde je Krunić zabeležila het-trik (dve pobede u singlu i jednu u dublu) i ponovo Srbiji donela trijumf koji nas je vratio u elitu, u Svetsku grupu gde ćemo se takmčiti 2016. 

U 2015. ostvarila je šest pobeda u Fed kupu, svaka je za Srbiju značila ključnu. Samim rezultatima, ponašanjem i odnosom prema dresu sa državnim grbom Aleksandra Krunić pokazuje da je pred njom blistava teniska karijera i da će Srbija imati jak oslonac u Fed kupu u godinama koje su pred nama.
 
U 2016. Prvi izazov Srbiji je selekcija Španije. Domaćini smo, čeka nas težak zadatak protiv „furije“. 

„Svakako da je meč prvog kola Fed kupa veoma značajan za nas. Prvo, smatram da nam je apsolutno mesto među najboljim selekcijama sveta. Imamo sjajne igračice, kao tim smo veoma stabilne i, ono što je najvažnije, atmosfera u timu je izuzetna. Ne treba posebno isticati i podršku koju ćemo imati sa tribima. Sve to su preduslovi za trijumf i ja sam veliki optimista bez obzira na činjenicu da su i protivnice vredne respekta. Meni lično, svaki nastup u reprezentativnom dresu tera me na maksimalni angažman, uvek imam taj dodatni motiv. Jednostavno, volim da nastupam u reprezentaciji. To je sasvim poseban osećaj, posebna motivacija, nastupi u kojima se dobija taj dodatni impuls da igraš, a da iza tebe stoji čitava nacija„ - kaže Krunićeva. 

Osim Fed kup pobeda, sjajne partije Krunićeva pružila je i na WTA turu, gde je nakon briljantnih pobeda na Wimbldonu - pobede nad Italijankama Vinči (35. Na svetu) i Erani (19. na svetu) stigla do najboljeg ranga do sada – 62. mesta na svetu. 
Koji meč najviše pamti iz dosadašnjeg dela takmičarske 2015, koji je bio najteži, koji najlepši, koji trenutak bi izdvojila kao poseban? 
"Sada kada se osvrnem na svoj nastup na Vimbldonu jako sam zadovoljna i ponosna. Dovoljno je reći da je Roberta Vinči na US openu u polufinalu savladala Serenu, da je igrala Gren slem finale. Sjajna je teniserka, a ja sam je na Vimbldonu pobedila. Ipak, i pored takvih uspeha nisam potpuno zadovoljna. Koji mi je najbolji meč. Nisam ga još odigrala. Znam da mogu još, imam prostora da napredujem i želja mi je da se dobro pripremim za novu sezonu " . 
Koji su planovi i ciljevi Krunićeve za sezonu 2016? 
"Nisam od onih koji prave "kule u vazduhu". Sa obe noge stojim na zemlji, ali ne mogu da kažem i da ne pravim planove, baš kao i svi sportisti. Zapravo, to su želje koje nastojim da pretočim u realnost. Međutim, realnost je nekada surova. Dovoljno je da dođe do povrede, najvećeg prokletstva svakog sportiste i da sve ode u potpuno suprotnom smeru od planiranog. Stoga sve svoje planove pokušavam da zadržim u sebi. Ponekad samo dopustim malo "slobode" da izrazim svoja očekivanja, ali generalno, planove zadržavam u uskom krugu ljudi s kojima sarađujem" - objašnjava je Aleksandra.

Da se vratimo na Aleksandrin trijumf na Vimbldonu kada je postala mi miljenica stroge britanske publike. Tri puta do sada igrala sa Robertom Vinci i sva tri puta je pobedila, sva tri puta u 2015. godini, postala je kobna za Vinci.
"U tenisu postoje igrači i igračice koje ti "ne leže". Ja neću reći ko meni ne odgovara po načinu igre, pristupu, ali ima ih. Što se tiče Vinči, ne znam da li ja njoj ne odgovaram po igri, ili jednostavno pružim svoj maksimum kada igram protiv nje. U svakom slučaju, te pobede mi mnogo znače, povećavaju samopouzdanje, poboljšavaju moju mentalnu snagu, a to je u tenisu veoma važan segment".  

Olimpijske igre u Riju 2016. se bliže, za tenisere još uvek ima puno vremena i još mnogo bitki za plasman na ovo takmičenje, Krunić je već sada blizu toga da bude putnik za Brazil, što bi bilo njeno prvo učešće na OI u karijeri, a to je san svakog sportiste.
Veruješ li u ispunjene ovog sna i da li pored singla planiraš i dubl u kome si, potvrđeno, igrač svetske klase?
"Još uvek ne ispunjavam normu ni u singlu ni u dublu i imam dosta poena da branim, ali san mi je dan odem na Olimpijske igre u Rio i daću sve od sebe od početka do sredine sezone 2016. da se kvalifikujem za iste"- zaključila je Aleksandra Krunić   

 
 
Teniski put Krunićeve…
 
U svet “belog sporta„ zakoračila je septembra 2000.godine u Moskovskoj školi tenisa “Spartak” čiji je član i danas. Od prvog dana bila je u grupi kod trenera Eduarda Anatoljevića Safonova pod čijim rukovodstvom je uspešno trenirala deset godina. Za to vreme igrajući u Rusiji osvojila je na turnirima 16 prvih, 2 druga i 2 treća mesta. U Srbiji je sa TK Crvena zvezda 2008. osvojila titulu seniorskog ekipnog prvaka države.
 
Do 2008. godine u kojoj je osvojila i profi prvenac, pobedila je na turnirima - Livorno Italija 2007, Maia Portugalija 2007, Pragu, Česka, Wilson Cup 2006, u Harkovu “Memorial M.A. Cernickoj” 2006. Narednu, 2007. godinu je završila na drugom mestu rang liste u kategoriji 14 under Tenis Europe. Osvajala je državna prvenstva SCG i Srbije u kategoriji do 12, 14 godina, a 2008. osvojila je i državno u dvorani u konkurenciji do 16 godina i Letnje u konkurenciji do 18 godina.
 
Na prvom odigranom turniru u ITF kategoriji do 18 godina stigla je do titule - Montenegro open 2007. kada je sa ukupno odigranih 6 turnira u ovoj kategoriji dospela do 329. mesta na ITF listi. 
 
Na prvom profesionalnom turniru u karijeri - Prokuplje Open 2008. okitila se prvom profi titulom i time postala najmlađa pobednica ITF Women’s turnira 10.000 dolara u svetu za 2008. godinu u kojoj je igrala finale ITF turnira u Švedskoj (Kramfors), osvojila ITF turnir Epitok - Mađarska, u dublu osvojila pet ITF titula. 
 
U Fed cup reprezentaciji Srbije Aleksandra je debitovala 26. aprila 2009. u meču protiv selekcije Španije u plej of meču za plasman u Svetsku A grupu kada je Srbija zabeležila ubedljivu i istorijsku pobedu i plasirala se među osam najboljih reprezentacija na planeti. 
 
Sezonu 2009. počela je u Australiji gde je na juniorskom gren slemu igrala finale dubla. Bila je uz Fed kup tim Srbije na meču u Beogradu protiv Japana gde je sticala iskustvo. U 2009. odigrala je i polufinale jednog od najjačih juniorskih turnira na svetu Kopa Gerdau u Brazilu, kao i finale čuvenog Bonfilja u Italiji. Najbolji rang na ITF listi najboljih juniorski sveta Aleksandra je zabeležila je uoči juniorskog Rolan Garosa 2009. 17. mesto. Učestvovala je na pariskom gren slemu, kao i na Vimbldonu. Sa selekcijom Srbije u konkurenciji do 18 godina u kvalifikacijama za finalni turnir Evropskog ekipnog šampionata ostala je ne poražena kao i ceo srpski tim koji su uz Aleksandru činile: Bojana Jovanovski i Doroteja Erić predvođene trenerom Draganom Zarić. Finalni turnir srpkinje su odigrale u španskoj Ljeidi od 25. do 27. septembra 2009. godine i zauzele treću poziciju.
 
Na “fjučers” turniru u Prokuplju (jul 2009) gde je branila titulu Krunićeva je stigla do finala singla i osvojila titulu u dublu. Drugu profi titulu osvojila je u Sloveniji (Velenje, 29. avgust 2009) na “fjučersu” nagradnog fonda 10.000 dolara, a zatim je usledio i treći trofej iskovan na “fjučersu” u Dubrovniku (18. oktobra 2009).
 
Takmičarsku 2010. mlada srpska teniserka, 16 godišnja Aleksandra Krunić započela je na briljantan način. Na prvom turniru u sezoni, prvom turniru nagradnog fonda 50.000 dolara u karijeri, osvojila je titulu. Do trofeja u kineskom mestu Guangžu Aleksandra je stigla odigravši osam uzastopnih mečeva, jer je do glavnog takmičenja morala kroz kvalifikacije. Trijumf u Kini Krunićevoj je doneo skok od 238 mesta na WTA listi, od 11. januara 2010. zauzela je 333. poziciju na svetu. Na pobedničko postolje popela se i na turniru u rodnoj Moskvi (25.000 dolara), odigrala polufinale u Versmoldu (25.000), na WTA turniru u Moskvi prošla dva kola kvalifikacija i bila na korak od plasmana u glavni turnir. Na WTA turniru u Portorožu igrala dubl sa Jelenom Janković gde su meč polufinala predale zbog povrede Jankovićeve. U 2011. najbolji rezultat napravila je na turniru u Pragu nagradnog fonda 100.000 dolara u kome je iz kvalifikacija stigla do polufinala u kome je zaustavljena od Kvitove, tada 10. teniserke sveta koje je naposredno posle toga osvojila Vimbldon. Krunićeva je beležila i prolaze u glavne turnire WTA takmičenja, u 2012. odigrala je finale u Italiji (25.000), osvojila turnir istog nagradnog fonda u Švajcarskoj, iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala WTA turnira u Bakuu, polufinale (50.000) u Gruziji i polufinale Ankare istog nagradnog fonda. U 2013. Aleksandra je osvojila turnir u Meksiku nagradnog fonda 25.000 dolara, osvojila Trabzon (50.000), prošla kvalifikacije na US Openu, igrala polufinale u Trnavi (75.000). Najveće rezultate u dosadašnjoja karijeri Krunićeva beleži u 2014, svetska senzacija broj 1 postaje na gren slem turniru u Njujorku gde je prošla kvalifikacije, u trećem kolu glavnog takmičenja u dva seta salvadala aktuelnu šampionku Vimbldona, treću teniserku sveta, Čehinju Petru Kvitovu. Bila je na korak da nastavi sa senzacijama, nekoliko lopti je delilo od plasmana u četvrtfinale u susretu sa beloruskinjom Azarenkom. Nanizala je na US Openu sedam pobeda, čestitke su stizale sa svih strana sveta, posebne pohvale dobila je od legendi ženskog „belog sporta“ Kris Evert i Martine Navratilove koje su bile saglasne da je Aleksandra novi nebrušeni dijamant svetskog tenisa. Odmah nakon uspeha u Njujorku Aleksandra je osvojila i WTA trofej u dublu – Taškent. Sezonu je završila na najlepši mogući način, titulom u Ankari (50.000). Sve ovo donelo je Krunićevoj i sjajan plasman - 72. mesto na WTA listi.  
 
Datum rođenja: 15. mart 1993. Moskva
Prebivalište: Moskva, Rusija
Igra desnom rukom
WTA rang: singl 99, dubl 96
Visina:163
Težina: 53
Profesionalac od 2008.

 

Tekst: Neda Miletić

Foto: Srđan Stevanović