FED KUP: Srbija izgubila od Belgije, povratak u Evroafričku zonu

Datum objave: 17.04.2016. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Posle velike borbe naše devojke izgubile su od reprezentacije Belgije. Rezultat je 3:2 za Belgiju. Nakon ovog poraza reprezentacija Srbije će 2017. godinu dočekati u Evroafričkoj zoni.

Iako je tokom čitavog meča uspešno parirala prvom reketu belgijskog tima, Aleksandra Krunić je posle borbe od skoro tri sata izgubila veoma težak meč. U prvom setu Aleksandra je potpuno nadigrala Vikmajer, uspešno je kontrolisala njene jake udarce sa efikasnim izlascima na mrežu. Činilo se da će Krunić pobediti u ovom meču nakon prednosti od 3:0 u drugom setu. Međutim, Vikmajer menja plan u igri često menjajući pravac lopte koji je Aleksandru terao na udarac više. To je bilo dovoljno za potpuni preokret i izjednačenje u setovima. Treći set počeo je razmenom brejkova da bi od rezultata 2:2 igračice uspešno čuvale svoj servis. U pojedinim trenucima Vikmajer je ima veliku sreću i pomoć mreže u određenim poenima. Videlo se da je Aleksandra umorna od jučerašnjeg meča ali se nošena velikom podrškom publike sa tribina borila za svaki poen. U samoj završnici Vikmajer hrabrom igrom oduzima Aleksandri servis i svojim servisom donosi reprezentaciji Bečlgije rezultatsku prednost od 2:1.

„Igrala sam dobro ali mi je u drugom setu, kada je trebalo da privedem meč kraju, opala energija. Ona je u drugom setu podigla nivo igre, pogađala je prvi servis što me je sprečavalo da napravim brejk. Borila sam se i u trećem setu, ali sam malo i fizički pokleknula u odlučujućim trenucima, što je ona uspela da iskoristi. Dala sam sve od sebe, ali to nažalost u ovom meču nije bilo dovoljno“, rekla je Krunić nakon završetka meča.

Za meč sa Kirsten Flipkens selektor Srbije Tatjana Ječmenica odabrala je mladu nadu srpskog tenisa Ivanu Jorović. Jorović je na početku meča izgubila svoj servis ali je nakon toga pokazala zašto je zovu novim talentom svetskog tenisa. Nekada najbolja juniorka sveta odlično je parirala belgijanki tokom čitavog seta da bi ipak popustila u završnici taj brejka, koji je izgubila sa 10:8. U drugom setu Ivana je zatražila medicinski tajm aut zbog bolova u leđima ali je nastavila da igra i da se bori za svaku loptu. Flipkens je na iskustvo privela drugi set kraju i donela pobedu Belgiji.

„U ovom trenutku ona je jednostavno iskusnija od mene, veliki je borac i nije mi davala lake poene. Imala sam određenu taktiku ali nisam bila dovoljno strpljiva. Sledeće godine smo u Evroafričkoj zoni ali smatram da ćemo se timski ponovo vratiti među najboljim reprezentacijama.“ rekla je Ivana posle meča, vidno razočarana u poraz.

Srbija – Belgija 2:3

Aleksandra Krunić – Janina Vikmajer 1:2 (6:1 5:7 6:8)

Ivana Jorović – Kirsten Flipkens 0:2 (6:7 4:6)

dubl: Nina Stojanović, Jovana Jakšić - Ysaline Bonaventure, An-Sophie Mestach 4:6, 6:0, 10:5