DEJVIS KUP: SRBIJA GOSTUJE UZBEKISTANU U KVALIFIKACIJAMA ZA FINALNI TURNIR DEJVIS KUPA 2019.

Datum objave: 26.09.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Danas je u sedištu ITF-a u Londonu održan žreb za kvalifkaciono kolo Dejvis kupa Svetske grupe 2019. 
Srbija je na žrebanju bila postavljena za drugog nosioca, a voljom žreba boriće se kao gost protiv selekcije Uzbekistana za plasman na finalni turnir Svetske grupe. 
Od 2019. kreće novi sistem takmičenja u Dejvis kupu. Stari sistem koji je trajao 118 godina odlazi u istoriju. Novi format podrazumeva kvalifikacionu rundu koja će biti organizovana u februaru i iz koje će 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izboriti plasman na završni turnir koji će biti oragnizovan u novembru. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ borit će se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, četiri polufinalista iz prethodne godine i dve „vajld karte“). 
 
Meč kvalifikacija (koji menja nekadašnje prvo kolo Svetske grupe) Dejvis kupa Svetske grupe 2019. na programu je 01.i 02. februara 2019. godine. Susret se igra u dva dana (za razliku od dosadašnjih tri dana). Prvi dan (petak) igraju se dva singl meča na dva dobijena seta, u subotu se igra najpre dubl, zatim još dva singl meča. 
Direktan plasman u finalni turnir 2019. obezbedili su polufinalisti Svetske grupe Dejvis kupa 2018: Francuska, Hrvatska, USA i Španija, kao i dve „vajld karte“ - Velika Britanija i Argentina. 
 
Poslednji meč sa Uzbekistancima naš tim je odigrao u beogradskoj Areni 2009. godine kada smo pobedili 5:0. 
 
„Mislim da nam je dobar žreb za prvo kolo, da smo favoriti. Nadam se da ćemo biti u što jačem sastavu u Uzbekistanu i da ćemo obezbediti plasman u završnicu koja će se igrati u novembru u Madridu. Najvažnije je da što veći broj igrača bude na raspolaganju za meč  i da budu zdravi. Što se njihovih igrača tiče najbolji je Denis Istomin kojeg poznajem jako dobro. Bio je tu pre i Dustov, ali nisam siguran da će on igrati. Ostatak njihove ekipe nisam imao priliku da gledam, igrali su u isto veme kad i mi plej of sada u septembru, tako da ove mlađe igrače ne znam, ali sam siguran da ih naši mlađi igrači poznaju“ – zaključio je selektor NIS Dejvis kup selekcije Srbije Nenad Zimonjić.