Darko Mađarovski: „Radim na projektu Teniskog saveza Kine“

Datum objave: 29.09.2017. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Prvak države u svim juniorskim kategorijama! Pobede nad Huan Martinom Del Potrom, Žilom Simonom, Žo-Vilfredom Congom, Marinom Ćilićem... naš trofejni junior (15. na ITF listi u singlu, 3. na ITF listi u dublu (u paru sa Jankom Tipsarevićem)...šest profi trofeja u singlu, devet u dublu, član Dejvis kup tima Jugoslavije za koji je debitovao na terenima TK Partizan u Beogradu 2002. godine u dublu (u paru sa Dušanom Vemićem) protiv selekcije Južne Afrike... Jedna od najjačih turbina renesanse srpskog tenisa na međunarodnoj sceni 2000-tih... - Darko Mađarovski. 
 
Istinski ljubitelji tenisa, oni koji ovaj sport nikada nisu napuštali, ni u teška vremena 90-tih, teške ekonomske krize sa početka 2000-tih, imali su zadovoljstvo da uživaju u sjajnim mečevima koje je ovaj teniski as pružao na turnirima koji su organizovani u našoj zemlji, posebno na čuvenom čelendžeru Gemax, gde su se takmičili igrači koji su kasnije postali veliki svetski asovi. I dan danas, posle svih ispričanih teniskih bajki, mnogi se prisećaju baš tih mečeva sa Gemaxa, kao sveže krvi koja je nedostajala našem „belom sportu“, a čiji akteri su bili mladi asovi iz Srbije, među kojima je jedan od najboljih bio upravo Mađarovski. Kalio su u čuvenom „bazenu“ u TK „As“ na Novom Beogradu, najpre kod trenera Dejana Vraneša, zatim kod Romana Savočkina zajedno sa Jankom Tipsarevićem sa kojim je žario i palio juniorskom svetskom scenom. 
Na međunarodnoj sceni pojavio se sa 15 godina. U 1999. osvojio je Dvoransko prvenstvo Jugoslavije do 16 godina. Odmah posle početka bombardovanja, Darko Mađarovski i Janko Tipsarević, zajedno sa trenerem Romanom Savočkinom odlaze u Španiju, kako bi nastavili normalan trening. Na seriji ETA turnira do 16 godina u Italiji, gde je Darko igrao dva vezana finala, stigao je do pozicije broj 4 na ETA listi, a na prvenstvu Evrope   u Engleskoj, osvojio je bronzanu medalju u dublu sa Jankom Tipsarevićem. Dobre igre i forma nisu prošle nezapaženo, pa je 2000. godine usledio poziv selektora Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije Nikole Špeara, da se pridruži najboljim igračima. Sa nepunih 17 godina Mađarovski se kao član reprezentacije našao u Tunisu, na turniru Dejvis kup selekcija treće Evro-afričke zone, ali nije igrao. Kasnije će debitovati u Beogradu na poziv tadašnjeg selektora Gorana Bubnja. Na turnirima prve kategorije (juniori - ITF takmičenja do 18 godina) u Firenci i Meksiko Sitiju, zabeležio je najbolji rang na ITF listi - 15. mesto u singlu, a u dublu sa Jankom Tipsarevićem treće mesto. Njih dvojica zajedno, osvojili su više turnira prve i A kategorije, igrali finale Oranž bola, jednog od najznačajnijih juniorskih turnira na svetu. Takođe, Mađarovski je bio član reprezentacije u svim kategorijama i učestvovao je na svim ekipnim i pojedinačnim takmičenjima za reprezentaciju.
Serija povreda 2003. godine udaljava sa terena Mađarovskog, a pauza koju je napravio bila je dovoljno duga da više nije uspeo da povrati status na ATP listi. Na Univerzijadi u Izmiru u Turskoj, uparu sa Nikolom Ćirićem u borbi za zlato, posle neiskorišćenih brojnih meč lopti, izgubili su treći set rezultatom 8:6 i osvojili srebro za našu zemlju. 
 
- Kako je počela Darkova "teniska priča"? 
 
Sasvim slučajno.U Osnovnoj školi, krajem trećeg razreda u Inđiji (gde sam živeo do šestog razreda kad sam se preselio u Beograd zbog tenisa) došla je grupa trenera iz Beograda i delila letke za tenisku školu. Odlučio sam da se prijavim, a početak je bio izuzetno lep, imao sam urođenu tenisku žicu koju sam podmah počeo iskazivati na terneu, već na prvim treninzima. U naredne dve godine putovao sam za Beograd svaki dan i trenirao, pa su moji roditelji rešili da se preselimo i da mi mnogo olakšaju sa mojim tenisom, jer je meni bilo jako naporno u tom uzrastu da svaki dan putujem skoro dva sata za Beograd i nazad kući.
 
- Šta bi izmenio u svojoj karijeri sa ove vremenske distance?
 
Pogled na tenis. Kad sam prekinuo sa igračkom karijerom odjednom sam na tenis počeo drugačije da gledam, počeo sam da tenis doživljavam kao igru, kao neko nadigravanje  sa protivnikom. A meni je tenis u periodu mog igranja bila stvar od velike važnosti koja je meni delovala u tom trenutku kao igra na život i smrt. Samim tim sam sebi stavljao ogroman pritisak, a to je bilo jako pogrešno.  
 
-Trenutni angažman?
 
Trenutno sam u Kini. Radim na projektu Teniskog saveza Kine koji se zove "ATP 100 China project". Ovde sam glavni trener za dečake u konkurenciji do 14 godina. Imam svoja dva asistenta, teniskog trenera Marka Rajića i kondicionog trenera Mišu Kecmana. Projekat je napravljen sa dugoročnim ciljem, da se napravi kineski teniser koji će ući u top 100 na ATP listi, jer Kinezi do sada nikada nisu imali igrača tako rangiranog.
 
- Koji su saveti bitni u razvoju mladog tenisera?
 
Najvažnije je da igrač ne sagori i da se ne preforsira dok je u razvoju. Do sada sam video nebrojenih primera gde klinci do 12 do 14, pa i do 16 godina su iznad svoje konkurencije i onda samo nestanu ili ih drugi prerastu u teniskom smislu. Dolazi do zasićenja jer deca (a i roditelji) jure rezultate, turnire, sponzore itd. A pravi tenis tek kreće da se igra od 17-te godine, do tada je sve neka vrsta pripreme i učenja za to što dolazi. Nije cilj stvoriti šampiona do 12 godine, jer cilj je biti šampion kad se poraste! 
 
- Kako po tebi izgleda optimalni program za stvaranje teniskih šampiona?
 
Moje mišljenje je da dete ne treba slati na razne Akademije po svetu, nego treba da bude kući. Da ima socijalizaciju, da bude sa roditeljima, da ide redovno u Osnovnu školu. Do 15-te godine je sasvim dovoljno 15 sati tenisa nedeljno, posle može da se ubaci i više, takođe može da se poveća i broj turnira tokom godine. Idealan scenario je da ako ima finansijske mogućnosti, da se angažuje trener koji bi bio posvećen igraču, u koga bi igrač imao poverenje. U tom uzrastu takođe je jako važan kondicioni trener, jer dete je u razvoju i mora jako da se vodi računa o kompletnom telu igrača – deteta, da ne dolazi do raznih povreda.
 
- Danas radiš u Kini, kako tamo država gleda na razvoj tenisera, sporta uopšte, koliko ulažu i na koji način?
 
Oni ulažu jako puno u sport uopšte, sa posebnim akcentom na razvoj. Infrastruktura ovde je fenomenalna, možda kao nigde u svetu. Ovaj projekat na kojem ja radim je jedan od primera koliko oni ulažu. Deci je sve obezbeđeno, treneri, hrana, smeštaj, škola, putovanja, roditelji ništa ne plaćaju, sve ide na teret Saveza.
 
- Šta je presudno u stvaranju teniskih šampiona (talenat, "glava", rad, finansije) i kojim redom?  
 
Sve od ovoga je bitno, ali po meni je najvažniji rad! Jer onaj igrač koji je vredan i ima cilj ispred sebe i ne boji se rada će nadomestiti sa tim i talenat i finansije. Jer ako neko dobro i kvalitetno radi mora da ima i rezultat, a sa rezultatom mogu da se nađu i neki sponzori koji će posle olakšati put uspeha. Da novac igra najvažniju ulogu onda bi smo imali mnogo igrača koji su najbolji na svetu, jer ima mnogo dece koja se bave tenisom, a kome su roditelji jako bogati, ali ipak nije tako.
 
- Da li u savremenom tenisu još mogu da se svetski teniski asovi stvaraju u "bazenima"?
 
Mogu! Baš kao što sam rekao, finansije ne igraju glavnu ulogu. Glavna je stvar glad za uspehom, ako to postoji onda nije toliko baš važno gde se trenira. Teži put jeste, ali put je pravi.
 
- Kako uskladiti ambicije roditelja i mlađanih igrača?
 
Jako je važno da ambicija roditelja ne bude veća od detetove. Jer je normalno da roditelj želi da mu dete bude uspešno, ali kad to preraste detetove želje i mogućnosti onda dolazi do problema. Roditelj treba da bude ono što i jeste, a to je podrška – zaključio je teniski as Srbije, nekadašnji igrač, sada međunarodni trener Darko Mađarovski. 
 
Najveći uspesi:
Prvak države u svim juniorskim kategorijama;
Tennis Europe takmičenja: do 16 godina najbolji rang – 4;
ITF: najbolji rang – singl 15, dubl 3;
Član reprezentacije Jugoslavije u svim kategorijama;
ATP: najbolji rang – singl 332, dubl 331;
6 titula u singlu na fjučersima;
6 finala u singlu na fjučersima;
9 titula u dublu na fjučersima:
11 finala u dublu na fjučersima i čelendžerima
 
rođen: 17. juna 1983. godine u Beogradu