Danilovićeva debitovala za Fed kup tim Srbije u njenom (šampionskom) stilu

Datum objave: 08.02.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Vest koja je stigla iz Njujorka 10. septembra 2017, sa gren slem takmičenja u konkurenciji juniora glasila je: Srbija ima gren slem šampiona na Otvorenom prvenstvu Amerike 2017!  Treći juniorski gren slem trofej za Olgu Danilović!
Talin (Estonija) 7. februara 2018. sa Fed kup takmičenja (I grupa Evro-afričke zone) u kojoj se takmiči i selekcija Srbije, vest glasi: Danilovićeva debitovala za Fed kup tim Srbije u njenom (šampionskom) stilu, spasila meč loptu i donela Srbiji prvi poen protiv Bugarske. 
 
Olga Danilović je od teniskih stručnjaka već proglašena za jednu od najperspektivnijih mladih igračica u svetu. I ona već pokazuje da prognoze nisu preterivanja. Nema sumnje, pravi teniski dijamant. Ovu devojku krase izuzetne radne navike, nesvakidašnja sportska inteligencija i potpuna predanost tenisu. Sve su to uslovi koji vode samo u jednom pravcu - ka vrhu. Olga već godinama žari i pali juniorskom svetskom scenom. 
Krenimo redom. 
 
Najbolja juniorka Srbije i jedna od najvećih mladih dana svetskog ženskog tenisa, nalazi se na 9. mestu ITF liste (pre mesec dana bila na 7. mestu, ali se već pola godine ne takmiči na juniorskoj sceni, već se bazirala na profi turnire).  Tenis je zavolela sa šest godina kada su krenuli prvi treninzi i susret sa ovim sportom koji će Olgi postati životni poziv. Rano je počela da osvaja turnire u konkurencijama znazno starijim od nje. Kao mala osvojila je Kup nada u Banjaluci, čuveni Smrikva Bol u Puli i Little Mo u Americi, na Floridi. Igrala je finale Tarba, nezvaničnog prvenstva sveta u konkurenciji do 14, osvajala Tennis Europe turnire u konkurencijama do 12, 14, 16. Osvjala je državna prvenstva. 
U drugom delu takmičarske 2015. Danilovićeva je odigrala četiri ITF turnira (konkurencija do 18 godina) osvojila tri trofeja (Novi Sad, Barselona, Almere) i igrala jedno finale (Lošinj). Sjajnoj serijom rezultata i pobeda Olga je tada zabeležila skok na ITF listi najboljih juniorki sveta za 650 mesta za samo mesec i po dana. Prvi gren slem odigrala je u Melburnu Australian Open 2016. sa samo 14 godina. 
U konkurenciji do 18 godina osvojila je II kategoriju u Novom Sadu, 4. kategoriju u Sančez Kasalu i Almereu, 2. kategoriju u Haskovu i Amstetenu, odigrala finale G1 Kanadian Open, 2. kategorije u Vinarosu, i polufinale Salso Mađore, Roehampto, polufinale 1. kategorije u Akademiji Huan Karolsa Ferera. Bila je finalista 4. kategorije ITF turnira u Lošinju, osvojila 5. kategoriju u Skoplju. Osvojila je pojedinačno Prvenstvo Evrope (do 16) u Moskvi. U dubl konkurenciji na ITF turnirima je takođe nanizala veliki broj trofeja: gren slem trofej u Parizu (juniorski Rolan Garos 2016), gren slem trofej Vimbldon 2017 i US Open 2017, Oranž Boul 2016, Benikarlo, Crvena zvezda, Skoplje, Domzale, Almere, finale u Vinarošu i polufinale u Akademiji Ferero. 
Sa reprezentacijom Srbije u konkurenciji do 12 godina, kasnije i do 14 godina bila je vicešampion Evrope na Vinter kupu. 
 Iako ne voli da ističe, ona je kći jednog od najboljih naših i svetskih košarkaša, Predraga Danilovića. Dakle, u genima nosi taj sportski zapis, ali i talenat, samopouzdanje, upornost i taj urođeni osećaj za pravilan izbor trenutka kada svoje protivnice ”baca na pod”. 
 
Ponos Srbije, najbolja juniorka naše zemlje, nakon osvojenih Rolan Garosa (2016. u dublu u paru sa predstavnicom Španije Marijas Manjon), Vimbldona (2017. u dublu u paru sa Slovenkom Kajom Juvan), US Open-a (2017.  u dublu u paru sa koleginicom iz Ukrajine Martom Kostjuk)  već je ispisala istoriju, jer je jedna od retkih teniserki koje su osvajale kao juniorke gren slem titule na svim gren slem takmičenjima. Od postojećih četiri, Danilovićeva je već osvojila tri. U nastavku sezone 2017. bazirala se na profi turnire i nastavila da beleži pobede. Osvojila je profi trofej nagradnog fonda 15.000 dolara, igrala dva finala 25.000 dolara, što je rezultiralo i sjajnim plasmanom na WTA listi, trenutno je 304. mestu, što je i najbolji rang do sada. 
Početak takmičarske 2018. imala je na profi takmičenjima u Americi gde je odigrala polufinale turnira u Vesli Čapelu (25.000 dolara). Usledio je poziv u Fed kup reperezentaciju Srbije gde se odazvala sa velikom radošću i zabeležila briljantnu debi partiju. 
Srbija je u prvom kolu Fed kup takmičenja I grupe Evro-afričke zone koje se održava u Estoniji (Talina) u prvom meču Grupe A pobedila selekciju Bugarske 2:1. Prvi poen Srbiji je donela Olga, zatim je trijumf Srbije u ovom susretu zapečatila takođe debitantkinja u singlu u nacionalnom dresu Dejana Radanović.
„Imala sam vatreno krštenje, što bi rekli moji prijatelji koji su me zvali odmah nakon meča. Bio je zaista težak meč, imao je neku posebnu težinu samim tim jer sam igrala za reprezentaciju, zato što sam debitovala u Fed kup dresu i samim tim što sam igrala protiv odlične teniserke koja ima jako nezgodnu igru. Ceo meč je bio izuzetno dobar i kvalitetan, sam finiš meča bio je neizvesan, imala sam šanse da završim i pre, ali moja pritivnica je u tim trenucima odigrala bez greške. Usledila je i ta meč lopta za nju na kojoj sam ostala hladne glave, doobro sam odservirala, izjednačila i odmah zatim da došla i do meč lopte za nas i uspela da završim susret pobedom i donesem poen Srbiji što me posebno čini srećnom“ – kaže Danilovićeva. 
Nakon singlova odigran je i dubl u kome su Dejana i Olga posle velike borbe itgubile od bugarskog para Aršinkova, Terzijska 3:6, 6:7(6).
„I Dejana i ja smo bile pod utiskom od singla, jer i njoj i meni je to bio debi u singlu u Fed kupu. Dejana je 2017. debitovala, ali u dubl meču, ovo protiv Bugarske je bilo nešto novo i drugačije, ona je i prva tabla reprezentacije, što je dodatni plusić na pritisak. Ni jednoj od nas nije svejedno, igramo za reprezentaciju, emocije rade svoje. Zadovoljna sam kako je prošao susret sa Bugarskom, što je posle singlova koji su bili mentalno jako teški, bilo 2:0 za nas i što taj dubl nije bio odlučujući. Žao mi je što smo izgubile dubl jer nismo odigrale najbolje, ali verujem da ćemo već u narednom protiv Gruzije biti bolje i u dublu. Svaki meč na Fed kupu je priča za sebe, poseban, ovaj protiv Bugarske je bio divan za sve nas. Bilo bi zaista jako lepo da ovaj mladi tim prođe dalje, daćemo sve od sebe, boriti se, imamo ogromnu želju da naša zemlja pobedi i ide dalje, samim tim mislim da su nam šanse ogromne“ – zaključila je Danilovićeva. 
 
Datum rođenja: 23. januar 2001. godine, Beograd
Prebivalište: Beograd, Srbija
Igra levom rukom
ITF (juniorski rang):9 (najbolji rang 7. mesto) 
WTA rang: 304. 
Visina: 183
Težina: 60