Briljantan povratak na profi scenu Katarine Jokić

Datum objave: 26.07.2016. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Početak baš kao i kod većine talentovane dece. To kao da postaje pravilo, kliše, da se počne sa pet-šest godina. Tako je i Katarina počela sa šest godina u TK Slobodi u Novom Gradu (Republika Srpska). Sa osam godina odigrala je svoj prvi turnir i iste godine zabeležila je svoj prvi veliki uspeh, osvojila je prvo mesto među desetogodišnjacima. To je bio podstrek da nastavi s treninzima još intenzivnije. Ipak, prekretnica, na neki način, bilo je osvajanje jednog od najznačajnijih turnira na svetu za mlade i talentovane igrače – Smrikva Boul, u konkurenciji igračica do deset godina.

Njen uspon je, od tada, grafički prikazan, bio jedna strma uzlazna linija. Osvojila je jedan od najznačajnijih turnira u svetu, Edie Herr do 12 godina, iste godine igrala polufinale Oranž Boul i i finale Nike kupa.
Svoj raskošni talenat nastavila je da prezentira i u starijem uzrastu. U kategoriji četrnaestogodišnjakinja trijumfovala je na NIKE kupu na Floridi i stigla do osme pozicije na Tennis Europe listi.
Sada je u Banjaluci gde živi i trenira pod budnim okom trenera Aleksandra Marića. Praktično, sa 14 godina zaigrala je u profi konkurenciji, sa 15 godina igrala je finale turnira u Budvi, nastupala na fjučers turnirima s nagradnim fondom od 10.000 dolara, zatim osvojila i profi prvenac na turniru iz fjučers serije u Šibeniku.
Veliki uspon mlade teniserke Srbije, zaustavljen je na fjučersu u Oslu 2015. godine, kada je došlo do povrede kolena. Usledila je operacija, pa period rehabilitacije. Pauza je potrajala do februara 2016. godine.

„Srećom, posle povrede, zaigrala sam odlično, pa se optimizam i moj i mog trenera pokazao kao potpuno opravdan. Prvi turnir posle pauze odigrala sam poslednje nedelje aprila na fjučersu u Tučepima i iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala“ – kaže Jokićeva.

Drugi turnir, nakon višemesečne pauze za Jokićevu bio je prošlonedeljni fjučers (nagradni fond 10.000 dolara) u Prokuplju koji je osvojila je u velikom stilu.

„Dugo nisam igrala turnire i uželela sam se tog nadmetanja, atmosfere...Verovala sam da mogu uspeti. Bilo je teško, osam mečeva za redom, a nisam izgubila ni set. Finale je, moram da priznam bilo veoma zahtevno, kao i četvrtfinale. Sada idem na Palić, gde me takođe čeka fjučers, nakon toga ću praviti dalje planove, verovatno ću put Vrnjačke Banje ili Podgorice, videćemo. Idem turnir po turnir i nemam neki jasan cilj, osim da igram dobro. Ipak, imam jedan nedosanjan san – da zaigram i osvojim jedan od četiri najveća turnira, gren slem turnire. Rolan Garos i Vimbldon su mi se, nekako, iskristalisali kao prioriteti. Što se tiče idola, pa to je, svakako, Novak Đoković. Imponuje njegova igra, njegov odnos prema tenisu i protivnicima“ – zaključila je Jokićeva.

Katarina trenira pet-šest sati dnevno. Ali, ne pada joj teško. Svesna je da tenis traži potpuno predavanje i naporan rad. A ona želi da uspe. Rad je put za ispunjenje njenih snova.

Datum rođenja: 19. april 1998. Zrenjanin
Prebivalište: Banja Luka, Republika Srpska
Igra desnom rukom
WTA rang:
Visina:174
Težina: 65
Profesionalac od 2013.