Bozoljac u finalu singla, osvojio dubl

Datum objave: 20.02.2010. // Kategorija: Vesti

Jedan od najboljih srpskih servera Ilija Bozoljac plasirao se u finale Gemax Opena 2010. – turnira iz Tretorn čelindžer serije koji se ove nedelje igra u Beogradu za nagradni fond od 125.000 dolara + H. U polufinalu Ilija je savladao Britanca Aleksu Bogdanovića 7:6(5), 7:5 i time stigao do najvećeg finala čelindžera u dosadašnjoj karijeri.
Meč između Bozoljca i Bogdanovića bio je pun preokreta i pravo uživanje za publiku koja je ispunila tribine centralnog stadiona na Gemaxu. Odmah na startu prvog seta Aleks, inače rođeni Beograđanin oduzima servis Iliji. Kod 4:3 u korist Britanca naš as stiže do brejka i izjednačenja. Odluka o pobedniku prvog seta pala je u taj breku u kome je Ilija od samog početka imao prednost. Vodio je 2:0, 4:1, 6:3, na kraju 7:5 i vođstvo Ilije 1:0 u setovima.
U drugom setu prvi do brejk šanse ponovo stiže Aleks. Imao je dve prilike kod rezultata 3:2 i koristi drugu za vođstvo do 4:2. U nastavku je poveo 5:2 kada kreće preokret Bozoljca. Najpre oduzima servis Bogdanoviću za 5:3 iskoristivši treću brejk loptu, a zatim je nastavio gem za gemom, i nakon pet vezanih stigao do pobede.  

- Izuzetno težak početak meča, odmah sam izgubio svoj servis. Slabije sam krenuo i ušao u meč, ali sam znao da će doći momenat kada ću imati šansu da vratim brejk i to se dogodilo kod 4:3. Razlog slabom početku leži u tome što mi je desno rame bilo malo stegnuto, jer sam tokom cele nedelje igrao i singl i dubl, jako servirao i time se rame malo preopteretilo. I dok sam se zagrevao pored meč, osećao sam tu zategnutost, pa smo vežbom fiziotarapeut Dušan i ja pokušali da pripremimo rame za meč, ali trebalo je vremena na početku meča da se razradi. Sigurnije sam igrao krajem drugog seta i ušao u taj brek gde sam se borio za svaki poen i na kraju dobio taj set. U drugi set počeo sam dobro, ali u jednom trenutku sam se osećao slabije na terenu, kao da sam ostao bez snage. S druge strane Aleks je odigrao fantastično, poveo 5:2. Ipak u odlučujućim trenucima ostao sam jak i uspeo da vežem pet gemova. Publika mi je puno pomogla i ima veliki značaj u mojoj pobedi. Publika je bila fenomenalna, uživao sam u svakom poenu danas, čak i kada sam gubio, sve zahvaljujući publici. Bio mi je ovo jedan od težih mečeva ovde, sreća da nimo ušli u treći set, ko zna šta bi bilo, jer i da sam pobedio u tri seta onda bi bio umorniji za finale, imao bi malo vremena za odmor. Ovako imam vremena da se spremim za finalni meč. Voleo bi da to bude srpsko finale, da igramo Janko i ja, bilo bi sjajno za publiku i pobednik bi bio Srbin u svakom slučaju, a Janko je moj prijatelj i veoma ga cenim. Prijatno me iznenadio, popravio je svoju igru, igra dosta agresivnije, popravio je servis, ulazi više u teren, postao je izraziti napadač, igra jako dobro na ovoj podlozi. Bek je takođe izvanredan igrač, bio je top 30 svetskog tenisa, kada mu se dogodio onaj peh i pauza koja ga je i koštala pada, ali on i dalje ima kvalitet za sam svetski vrh. Nadam se sutra lepom meču – zaključio je Bozoljac, prvi finalista Gemax Opena 2010.

U finalu Ilija će igrati protiv sedmog nosioca, Slovaka Karola Beka koji je u polufinalu pobedio našeg Janka Tipsarevića 6:3, 6:2.

Bozoljac je osvojio i trofej u dublu na Gemax Openu 2010. U paru za Britancem Džejmijem Delgadom u finalu savladao je jamajsko-austrijsku kombinaciju Braun - Slanar 6:3, 6:3 i time je Ilija posle sedam godina ponovo bio najbolji u dublu na Gemaxu. Podsetimo 2003. prvu titulu u dublu u karijeri osvojio je upravo na čelindžeru koji se igrao na terenima Gemaxa u paru sa zemljakom Nenadom Zimonjićem.