Boris Butulija igra “glavom”

Datum objave: 17.01.2013. // Kategorija: Vesti

 boris_butulija

Boris Butulija, sin proslavlejnog srpskog rukometnog internacionalca, pobednik je dvoranskog prvenstva Srbije održanog u “Impuls Holu” na Novom Beogradu. On je tokom celog turnira pokazao konstantnu formu i zasluženo je došao do titule. Skroman, ali svestan svojih mogućnosti, inteligentan, sportski izuzetno nadaren, Boris ide putem istinskog šampiona. A i ima sve predispozicije da stigne do vrha. Obično sinovi i kćeri krenu stopama svojih roditelja. Boris se, uz savet oca Igora, opredelio za tenis. Pomalo čudna priča.

    - Počeo sam tenis da igram sa šest godina i to u Beču, gde mi je porodica živela. A za tenis sam se opredelio zbog golfa. Da, zbog golfa. Naime, sa tri godine sam imao one male plastične štapove za golf i prilično sam se dobro snalazio u toj igri. Onda je otac rekao da mi ide bekhend i da bih mogao da igram tenis. Sa četiri godine sam probao. Uzeo sam reket u ruke i tenis mi se mnogo svideo, tako da dilema više nije bilo. Znao sam da ću postati teniser. Mada, voleo sam i fudbal, mislio da ću biti fudbaler.

    Boris je počeo da trenira tenis sa šest godina. Rođen 4. januara 1999. godine brzo je napredovao.

    - Sa deset godina bio sam najbolji među dvanaestogodišnjacima u Austriji, sa 12 sam bio uspešan u kategoriji do četrnaest. U Srbiji sam dva puta osvajao kup. Treniram na akademiji “Novak”, a treneri su mi Darko Mađarovski i Ana Jovanović. Za reprezentaciju Srbije sam igrao dva puta, u Holandiji i Rumuniji. Reprezentativni nastupi me očekuju i ove godine.

    Boris sada odlazi na jedno od najznačajnijih juniorskih turnira, u Tarb, pored Pariza.

    - Posle Tarba i nastupa za reprezentaciju igraču na ETA turnirima u Evropi. Trenutno sam u pedeset najboljih juniora u Evropi u mojoj katergoriji, a do kraja godine želim da budem prvi.

    Borisu je Novak uzor. Ambicije su mu, kao i kod njegovog uzora Novaka iste. I Novak je svojevremeno izjavio da želi da bude No 1. Taj svoj san je ostvario. Sada je red na Borisa.

    - Jasno je da ću sve da podredim uspehu. Ambiciozan sam. Što se tiče mojih teniskih vrlina i mana, mislim da sam najjači u glavi - mentalno. Ne mogu da me izbace iz ravnoteže ni protivnik ni pogrešne odluke sudija. Ja, jednostavno, gledam sebe i svoju igru. Maksimalno sam koncentrisan u toku meča. Levoruk sam, imam sasvim solidan forhend, zapravo, to mi je omiljeni udarac, ali i bekhend ne zaostaje. Mnogo pažnje posvećujem tehnici. Često provodim vreme ispred ogledala i simuliram udarce.

    Boris je odličan učenik osmog razreda OŠ Bora Stanković nas Banjici.

    - Imam sve petice i za sada sam dobro uklopio treninge i nastupe na turnirima i učenje. Treniram pet puta nedeljno, subotom imam sparing, a nedelja mi je slobodna. Ipak, jedva čekam ponedeljak da ponovo krenem s treninzima.

    Boris Butulija je savršeni tip mladog tenisera. Šampion koji će tek iskazati svoj talenat. Uostalom, genetski jer predodređen na uspeh.