Arhiva vesti - Sve vesti

Srbija je u četvrtfinalu Dejvis kupa

Datum objave: 12.02.2012. // Kategorija: Vesti
Janko_Tipsraevic_SRB_-_Michael_Ryderstedt_SWE_020
Teniska reprezentacija Srbije kvalifikovala se u četvrtfinale Svetske grupe Dejvis kupa pošto je, posle pobede Janka Tipsarevića, stigla do trećeg boda – 3:1.
Odlučujući poen dobio je, rekosmo, Janko Tipsarević koji je u tri seta savladao Mikaela Rindsteda - 6:3, 7:6(5), 7:5.
Do pobede, naš teniser je stigao posle dosta muka jer je Šveđanin, svestan da nema šta da izgubi, opustio ruku, kako se kaže teniskim žargonom.
Na redovnoj i obaveznoj (po ITF pravilima) konferenciji za medije naš reprezentativac je upravo to i istakao.
Janko_Tipsraevic_SRB_-_Michael_Ryderstedt_SWE_014
- Kada smo ulazili u dužu razmenu, obično sam ja izlazio, da tako kažem, kao pobednik. Ali, mislim da mi noge nisu bile sveže da bih reternirao onako kako je trebalo i kako sam mogao. On je opušteno ušao u meč i servirao kako, mislim, nikada do sada nije. I to ga je držalo. Mislim da je meni nedostajalo malo više akcije pri riternu.
Janko će propustiti neke turnire koji se igraju u dvorani, pre svih onaj u Roterdamu.
- Mislim da bi mi bilo previše. Ja se posle Mastersa u Londonu nisam čestito odmorio od naporne sezone, onda su usledile pripreme u Keniji i nastupi u Australiji i sada Dejvis kup. Da sam nastavio negde bih „pukao“. Zato sam se odlućio da akcenat bacim na Dubai, a zatim na Indijen Vels i Majami. Mogao sam da, posle devet sati igranja u Nišu otputujem u Roterdam, ali, mislim da je ova moja odluka dobra. Sada ću samo da treniram i mislim da ću biti svež za ova tri turnira koja će mi biti prioritet u nastavku sezone. Ići ću u Marsej, to je u ovom trenutku bolja opcija od Roterdama, jer ću se malo odmoriti.
Mikael Ridersted je bio svestan činjenice da samo ukoliko bi imao svoj dan, a Janko jedan od najlošijih u karijeri, mogao je da „sanja“ bod za sebe i svoju zemlju. Ali, niti je on imao najbolji dan, mada je pokazao dosta, niti je Janko podbacio. Ipak, na kraju je bio zadovoljan otporom koji je pružio.
- Ipak, sve je došlo na svoje mesto. Janko je odličan igrač, nalazi se u Top 10. Ja sam imao neke svoje šanse, nisam ih iskoristio. Dakle, morao sam bolje. Što se tiće publike,
normalno da je želela pobedu svoje reprezentacije, a što se tiče tretmana ovde u Srbiji, dobro su me čuvali, dobro pazili i tu nemam nikakvu primedbu.
_EDJ9786

Teniski klub Crvena zvezda stvarno najbolji

Datum objave: 11.02.2012. // Kategorija: Vesti
_EDJ9064
Zbog izvesnih proceduralnih teškoća Teniski klub Crvena zvezda je umesto na svećanosti krajem 2011. godine, tek sada, u Nišu, dobio zasluženo priznanje kao naš najuspešniji teniski kolektiv. Na svečanosti upriličenoj u press centru u hali Čair, gde se igra Dejvis kup meč Srbija – Švedska predsednik TSS Vuk Jeremić je predao diplomu namenjenu najboljima u prošloj godini.
- Veliko mi je zadovoljstvo da ovu nagradu uručim klubu koji je u minuloj godini pokazao najviše. Naravno, to je najbolji klub i meni je baš drago, mada, na ovome mestu moram da budem neutralan. Ali, rezultati u prošloj godini pokazali su da se zaista radi o našem najboljem klubu. Ova nagrada će, nadam se i u narednim godinama pripasti ovom klubu.
Prisutnima se zatim obratila i predsednik TK Crvena zvezda, gospođa Đurđa Ćeramilac.
- Ovo je nagrada, pre svega igračima, ali i svim zaposlenim u klubu, kao i nama iz uprave.U ime svih nas zahvaljujem se na ovom priznanju, ali moram da kažem da nagrada nije stigla slučajno. Mi smo najbolje radili, ne samo u 2011, u kojoj smo uzeli dve seniorske i jednu titulu u juniorskoj konkurenciji. Dakle, rezultati nedvosmisleno govore da smo prošle godine bili najbolji, ali moram da naglasim da je Zvezda u zadnjih 13 godina u seniorskoj konkurenciji od mogućih 26 titula uzela 21. To govori o našoj supremaciji. I govori o našem radu, ozbiljnosti i ambicijama – rekla je predsednik TK Crvena zvezda gospođa Ćeramilac.

Priznanja i diplome Teniskog saveza Istočne Srbije

Datum objave: 11.02.2012. // Kategorija: Vesti
_EDJ8920
Uspešnom organizacijom Dejvis kup meča Srbija – Švedska u hali Čair, i prigodnom svečanošću upriličenom ovim povodom, predate su zahvalnice, diplome i nagrade najzaslužnijima u regionu.
Ovoj svečanosti prisustvovali su, pored ostalih Dejvid Džud iz ITF, kao i vrh Teniskog saveza Srbije, predsednik Vuk Jeremić, počasni doživotni predsednik TSS Slobodan Živojinović, predsednik UO TSS Toplica Spasojević, direktor TSS Dušan Orlandić, kao i visoki funkcioneri  TSIS na čelu sa Miodragom Tomićem.
Dejvid Džud je istakao, pozdravljajući skup, da mu je drago što je ovde i impresioniran je onim što je video u Srbiji. Posebno je bio oduševljen da je Čair bio dupke pun i da je četiri hiljade gledalaca dolazilo svaki dan da gleda meč Srbija – Švedska. Istakao je da je bio svedok velikog uspeha Novaka Đokovića u Melburnu i da je oduševljen onim što naš i svetski No 1 pokazuje kako na terenu tako i van njega.
Niški podsavez na svojoj teritoriji organizovao je najviše fjučers turnira u Srbiji u protekloj godini, a Pirot i Sokobanja su, po prvi put, organizovali ovaj nivo turnira. I Niš se, posle nekoliko godina prihvatio organizacije fjučersa, a Prokuplje je tradicionalno uspešan višestruki organizator.
TSS i TSIS su se na ovoj svečanosti zahvalili i predali priznanja gradonačelnicima Prokuplja, Pirota, Sokobanje i Niša. Za najuspešniju igračicu ovog regiona proglašena je Natalija Kostić, koja je osvojila prošle godine dva fjučersa u regionu, četiri ukupno, a nedavno je debitovala za Fed kup reprezentaciju u velikoj pobedi protiv Belgije.
Regionalni savez u Nišu posebno je nagradio teniske radnike koji su pomogli razvoju tenisa u ovom delu Srbije. Osnovan 1980. godine, često je ugostio najveća imena našeg tenisa. Posebno priznanje
– povelje TSIS dobili su Jelena Genčić, Nikola Špear, Radmilo Armenulić, Branislav Vučetić.
_EDJ8980
Nišlije posebnu zahvalnost razvoju tenisa u ovoj regiji duguju Slobodanu Živojinoviću pa su ga darivali statuom Cara Konstantina.
- Hvala na ovom  priznanju, a ja moram da istaknem da je Niš imao mnogo uticaja na moju karijeru. Pre tačno 42 godine igrao sam ovde prvenstvo Srbije do 12 godina. U ovom gradu imam mnogo prijatelja i uvek se rado odazivam svakom pozivu mojih prijatelja iz Niša. O Nataliji Kostić mogu da kažem da je izuzetna, veliki talenat i da će, siguran sam, biti uskoro veoma dobra teniserka – rekao je Živojinović.
Naravno, Niš nije želeo da u ovom času ne istakne najboljeg igrača sveta Novaka Đokovića. Za sve ono što je do sada učinio, i sve ono što će učiniti, Niš je odao prznanje Novaku – statua Cara Konstantina biće uručena našem i najboljem svetskom teniseru današnjice.
Statua Cara Konstantina stigla je i u ruke predsednika TSS Vuka Jeremića. 
_EDJ9000

- Hvala vam na ovom priznanju. Ovo je velika čast za mene. Ovo je prvi moj Dejvis kup meč na kome sam u svojstvu predsednika Saveza. Na svim mečevima na kojima sam do sada bio pobedili smo, pa se nadam da ćemo i sada trijumfovati i kvalifikovati se za četvrtfinale. Moram da naglasim, da su svetle stranice srpskog tenisa ispoisali ovi ljudi koji su do sada, a i sada, na čelu Saveza, kao i igrači koji su učinili da Srbija postane super sila u tenisu – rekao je na kraju svečanosti predsednik TSS Vuk Jeremić.

Danas nam je divan dan…

Datum objave: 10.02.2012. // Kategorija: Vesti

110272_BigPicture
Drugi meč dana u susretu Dejvis kup reprezentacija Srbije i Švedske u niškoj hali Čair odigrali su Viktor Troicki i Mikael Ridersted. Viktor je slavio dvostruko.
Prvo je savladao protivnika i Srbiji doneo sigurno vođstvo od 2:0, a onda je cela hala otpevala rođendansku pesmu za Viktorov 26. rođendan.
- Hvala svima na ovoj i ovakvoj čestitki. Zaista neverovatan osećaj. Neobjašnjivo. Naježio sam se sav kada sam čuo da svi pevaju rođendansku pesmu. Zbunio sam se.
Nisam znao kako da reagujem. Da kažem i da mi je devojka napisala divnu poruku…Nikad lepšu proslavu nisam imao i pamtiću celog života. Uz to, i sam sebe sam častio pobedom posle malo muka.
Poveli smo sa 2:0 i nadam se da ćemo sutra, posle igre parova, meč privesti kraju, odnosno da ćemo već u subotu da budemo pobednici.
Viktor je imao sjajnu priliku da slavi u tri seta. Perfektno je odigrao dva, imao čak četiri meč lopte, ali je na kraju prolongirao trijumf i morao je da uđe u četvrti set.
- Neverovatno, identičan meč smo nas dvojica odigrali u Švedskoj. Kao da je preslikan. U nekim trenucima mi se činilo da sanjam. Vodio sam 2:0 i danas, prošli meč sam kontrolisao i taj treći meč i izgubio.
Sada se to ponovilo. Četiri meč lopte nisam iskoristio. Igrao sam defanzivno, onako pasivno. Čekao sam da protivnik pogreši. A on se razigrao. Neverovatno šta je sve pogađao. Odigrao je zaista sjajno
i ja ništa tu nisam mogao da učinim. Jednostavno sam ga vratio u meč. Moram priznati da sam malo imao i tremu. Kakve je sve udarce izveo. Na najbolji način je iskoristio tu moju defanzivu. Srećom,
u četvrtom setu sam se vratio, a on nije izdršao da igra i dalje tako kvalitetno, s takvim udarcima i s tom jačinom i preciznošću. Na kraju, smatram da sam sasvim zasluženo dobio taj četvrti set.
Što se tiče proslave rođendana, Viktor nema vremena da slavi i da se opusti.
- Moram da kažem da mi je publika uveličala ovaj dan. Bila je izvrsna, bodrila nas je na pravi način, hala je fantastična, a što se tiče proslave, prvo da mi dobijemo ovaj meč, a onda ćemo slaviti.
Ne znam koliko ću ja biti u stanju da proslavljam rođendan jer me iduće nedelje čeka turnir u Roterdamu.Neću smeti da se previše opustim, ali sigurno je da će biti nekog slavlja.
Selektor Bogdan Obradović, naravno, bio je prezadovoljan rezultatom posle prvog dana, ali priznaje i da ga je očekivao.
- Pre svega da čestitam igračima na igri i vodjstvu, bez obzira što smo ovaj rezultat, realno, očekivali. I treba da pobede jer svi znamo kolika je razlika u rejtingu između naših i švedskih igrača.
I pored toga bili su vrhunski i do kraja koncentrisani. Ono što je bitno, kada igrate za svoju zemlju, onda imate neko posebno opterećenje. Oni su uspeli da izdrže taj pritisak, jer Švedjani u ovom meču
nisu imali šta da izgube i u meč su ušli mnogo rasterećenije. O Jankovom meču nema šta da se kaže, sve je bilo kako treba. Medjutim, Ridersted je pokušao jakim udarcima i rizičnom igrom da sruši
Viktorovo samopouzdanje. Jedino što je uspeo je da natera Viktora da igra četvrti meč. Viktor se vratio na najbolji mogući način.
Na pitanje o dublovima Obradović je rekao.
- Nema tu nikakvih promena. Ono što sam rekao toga se i držim. Dakle, igraće Nenad i Janko koji se dobro oseća, odigrao je samo tri seta i nije umoran. Moram da naglasim da imamo prednost u dublu
već zbog činjenice da imamo jednog od najboljih igrača parova u istoriji tenisa i Janka i, naravno, vetar u leđa, a to je vođstvo od 2:0 tako da ćemo igrati daleko opuštenije. Što se tiče poslednjeg dana,
Viktor je izrazio želju da igra jer bi mu to bio dobar trening pred turnir u Roterdamu, a svakako da će, kao što sam najavio, igrati i Lajović, kako bi stekao iskustvo.
Mikael Ridersted nije bio preterano tužan. Kao da je očekivao poraz. Ipak, smatra da je imao i on svoje šanse.
- Moram da kažem da sam imao relativno dobar početak meča, možda ne baš toliko dobar kako sam očekivao. Međutim, kasnije sam popravio svoju igru , sredinom meča, tačnije na kraju trećeg  seta
kada sam uspeo da napravim brejk i dobijem set. Ubuduće, ukoliko želim da pobedim igrača kao što je Viktor moraću u tim mečevima da igram dobro mnogo duže i mnogo kozistentnije.
Tomas Enkvist, bivši reprezentativac Švedske, sada selektor.
- Naravno da sam prilično razočaran jer je rezultat posle prvog dana 2:0 za Srbiju. To ne znači da neću čestitati srpskom timu na odlično odigranim mečevima. Što se tiče prvog meča nema potrebe trošiti reči,
a u drugom smo imali nekoliko šansi da meč produžimo, a onda i da ga uvedemo u neizvesnu završnicu. Nije nam uspelo i s toga treba da budemo spremni za sutra. Da u dublu osvojimo taj jedan poen
kako bismo i u nedelju ostali u konkurenciji.

Ugodna pobeda

Datum objave: 10.02.2012. // Kategorija: Vesti
SRBIJA - ŠVEDSKA 1:0, NIŠ, ČAIR 10.02.2012. 
_EDJ8124
Prvo pitanje novinara na pres konferenciji na Janka Tipsarevića bilo je kako je video svoj duel sa Filipom Prpićem i da li je bilo problema?
- Ja mislim da ništa nije predstavljalo problem. Uostalom, 6:3, 6:3, 6:4 jasno pokazuje da je to bila dosta udobna pobeda. U nekim trenucima previše sam forsirao, isprobavao neke nove stvari,
onako jurcao na mrežu bez potrebe, želeo da završim poen što pre. Ali, kada sam počeo poen lagano i kada smo imali razmenu sa osnovne linije i kada sam polako vodio igru, izlazio sam u takvim
momentima kao pobednik. Ali, opet,  ni u jednom trenutku, osim one lopte u trećem setu, kada je protivnik imao priliku da vrati brejk, nije on bio u situaciji da povede. Tako da, ponavljam,
to je bila sasvim udobna pobeda.
Na pitanje novinara kako se Janku svidela atmosfera u hali Čair i uopšte, ponašanje publike naš Dejvis kup reprezentativac je bio pun superlativa za ponašanje i navijanje.
- Publika je počela malo uplašeno, jer, ovo je prvi takav događaj ovakve prirode koji je održan u Nišu. Ali, posle nekoliko mojih dobrih poena publika je postala dosta glasna. Hala je kompaktna
i  baš odzvanja kada publika navija, tako da sam se fenomenalno osećao. Posebno mi je drago da su u petak u 14 časova, tribine bile pune, što nam se nije odavno desilo. Zaključak, treba igrati u Nišu.
Ja se poslednje tri godine zalažem da se igra u Nišu, generalno van Beograda,. Uspeli smo prošle godine da proguramo Novi Sad.
Da li je Janko ovaj meč odigrao racionalno i da li je čuvao snagu za naredne mečeve?
- Ne mogu reći da sam se štedeo. Dao sam svoj maksimum, ali možda sam nekad i bez potrebe štedeo snagu i želeo da “skratim” poen, pošto postoji dobra šansa da sutra zaigram i dubl sa
Zimonjićem, ako, ne daj Bože, nešto po zlu krene. A onda bi me čekao i singl trećeg dana. Generalno, ne mogu da kažem da sam prezadovoljan igrom, ali dobro je da nisam izgubio ni jedan
svoj servis gem, što sam pobedio ovim rezultatom, i doneo bod Srbiji, ali ovo je daleko od mojih najboljih partija.
Rang Filipa Prpića, po rečima Janka nije realan.
- Njegov rang na ATP listi, negde oko 1400. mesta nije realan. On je dugo bio povređen, a pre povrede je bio u prvih dvesta. Ušao je u meč malo stegnut, jer, kako sam čuo, ovo mu je prvi nastup
za reprezentacij, igrao je protiv Top 10 igrača, pa publika koja je listom podržavala njegovog protivnika, sve je to uticalo na njegov nastup. Nije mu bilo lako. Ali, ako bude igrao ovako i ako ne bude
kuburio s povredama vrlo brzo će se vratiti tamo gde je bio.
Pitanje koje je interesovalo novinare bilo je da li Srbija može da ponovi uspeh od pre dve godine i da li Janko može još da napreduje na ATP listi.
- Igramo bez Novaka, a najverovatnije gostujemo u Češkoj. U sličnoj smo poziciji jer i oni imaju Berdiha na sedmoj poziciji, Stepaneka oko tridesetog mesta. Mislim da možemo  da se plasiramo u
polufinale, mada taj meč u Češkoj će biti otvoren. Ako nam se Novak, posle OI pridruži, onda ćemo biti znatno jači. Što se tiče mog napredovanja, mislim da imam prostora, mislim da mogu, ali mnogo
je teže ostati u Top 10 nego stići tamo. Meni je jasno da moram mnogo da radim da bih stigao Fiša, Berdiha i ostale koji su ispred mene, a da ne pričam o momcima koji mi dišu zavrat, kao Delpotro,
Monfis i drugi.
Filip Prpić je razjasnio svoje poreklo znatiželjnim novinarima, a onda govorio i o svom duelu sa Jankom.
- Ne, nisam ni u kakvom srodstvu sa Goranom Prpićem. Moj otac je iz Rijeke i mlad je otišao u Švedsku, a moja majka je iz Bratislave. Ja dosta slabo govorim hrvatski, ali razumem. Igrati za svoju zemlju
je izuzetno. Bio sam malo nervozan i zato nisam baš dobro odigrao prva dva seta. U trećem je bilo bolje, bilo je tesno i da sam imao malo više sreće bilo bi bolje. Ali, priliku nisam iskoristio. On je deveti na
svetu, ja ni ne znam svoj trenutni rejting. Atmosfera je bila odlična, a ovo je tek prvi meč. Mislim da uvek imamo šanse, pa i sada – završio je Filip Prpić.

Janko otvara duel na Čairu

Datum objave: 09.02.2012. // Kategorija: Vesti
_EDJ9428

Susret prvog kola Dejvis kupa između Srbije i Švedske, u petak od 14 sati u niškom Čairu, otvaraju Janko Tipsarević i Filip Prpić, određeno je danas žrebom u Gradskoj kući.
U nastavku dana, u drugom singlu, igraju Viktor Troicki i Mihael Rideršted, dok je u subotu na programu dubl Zimonjić/Tipsarević - Brunstrum/Linšted.

- Meni je drago što ću otvoriti ovaj duel. Generalno, lakše mi je da igram prvi meč jer mogu svoj dan da planiram i tačno znam kada ću da izađem na teren i da neću morati da čekam da se meč pre mog završi. Meni ovo odgovara. Što se tiče Filipa, znam da može da bude veoma neugodan igrač. Zbog povreda prošle godine nije dovoljno igrao, pao je na ATP listi i definitivno moram oprezno da uđem u meč i da profesionalno odradim od početka do kraja – kaže prvi igrač srpske Dejvis kup reprezentacije Janko Tipsarević.
_EDJ9445
Viktor Troicki je siguran da će Srbiji doneti bod. Zna vrednost protivnika, ali svestan je i svojih kvaliteta.
- Igrao sam prošle godine protiv njega tako da znam šta me očekuje. Nadam se da ću igrati dobro, da ću u meč ući maksimalno fokusiran i da ću Srbiji doneti bod.
_EDJ9455

- Što se dubla tiče mislim da imaju dosta dobar tim. Lindsted je neko ko će nositi švedski tim, a Johan prvi put igra za reprezentaciju, a možda će i prvi put uopšte zaigrati zajedno, što će biti prednost za nas. Na nama je da spremni dočekamo subotu i nadam se da će meč dubla da se igra pri rezultatu 2:0 za naš tim – optimista je, kao i uvek, Nenad Zimonjić.
_EDJ9469
- Naravno, svi znate da je to pravilo Dejvis kupa, da je moje pravo i, na kraju krajeva, moja odgovornost koga stavljam u tim.  Dušan Lajović je mlad igrač, izuzetno talentovan i ovo je sigurno jedan od načina da mu pomognemo u njegovoj individualnoj karijeri. Ovo će za njega puno značiti, jedno ogromno iskustvo i to je, tako da kažem, jedna jednačina u kojoj Dejvis kup reprezentacija pomaže mladim talentima.
Mečevi sva tri dana u Nišu počinju u 14 časova, a direktan tv prenos će ići na Prvom programu RTS.
_EDJ9502

Janko otvara duel na Čairu

Datum objave: 09.02.2012. // Kategorija: Vesti
_EDJ9502
Susret prvog kola Dejvis kupa Svetske grupe 2012. između Srbije i Švedske, u petak od 14 sati u niškom Čairu, otvaraju Janko Tipsarević i Filip Prpić, određeno je danas žrebom u Gradskoj kući.
U nastavku dana, u drugom singlu, igraju Viktor Troicki i Mihael Rideršted, dok je u subotu na programu dubl Zimonjić/Tipsarević - Brunstrum/Linšted. Po najavama, poslednjeg dana duela sa Švedskom
selektor Bogdan Obradović će u igru ubaciti debitanta Dušana Lajovića, naravno u slučaju da Srbija već posle dva dana obezbedi prolaz u naredno kolo.

Viktor Troicki je siguran da će Srbiji doneti bod. Zna vrednost protivnika, ali svestan je i svojih kvaliteta.
_EDJ9455
- Igrao sam prošle godine protiv njega tako da znam šta me očekuje. Nadam se da ću igrati dobro, da ću u meč ući maksimalno fokusiran i da ću Srbiji doneti bod.


- Što se dubla tiče mislim da imaju dosta dobar tim. Lindsted je neko ko će nositi švedski tim, a Johan prvi put igra za reprezentaciju, a možda će i prvi put uopšte zaigrati zajedno, što će biti prednost za nas. Na nama je da spremni dočekamo subotu i nadam se da će meč dubla da se igra pri rezultatu 2:0 za naš tim – optimista je, kao i uvek, Nenad Zimonjić.
_EDJ9469
- Meni je drago što ću otvoriti ovaj duel. Generalno, lakše mi je da igram prvi meč jer mogu svoj dan da planiram i tačno znam kada ću da izađem na teren i da neću morati da čekam da se meč pre mog završi. Meni ovo odgovara. Što se tiče Filipa, znam da može da bude veoma neugodan igrač. Zbog povreda prošle godine nije dovoljno igrao, pao je na ATP listi i definitivno moram oprezno da uđem u meč i da profesionalno odradim od početka do kraja – kaže prvi igrač srpske NIS Dejvis kup reprezentacije Janko Tipsarević.
_EDJ9445

- Naravno, svi znate da je to pravilo Dejvis kupa, da je moje pravo i, na kraju krajeva, moja odgovornost koga stavljam u tim.  Dušan Lajović je mlad igrač, izuzetno talentovan i ovo je sigurno jedan od načina da mu pomognemo u njegovoj individualnoj karijeri. Ovo će za njega puno značiti, jedno ogromno iskustvo i to je, tako da kažem, jedna jednačina u kojoj Dejvis kup reprezentacija pomaže mladim talentima.
Mečevi sva tri dana u Nišu počinju u 14 časova, a direktan tv prenos će ići na Prvom programu RTS.
_EDJ9428

Novak, svetski, a naš

Datum objave: 07.02.2012. // Kategorija: Vesti
Novak_sportista_2011
Novak Đoković je najbolji svetski sportista. Proglašen je za najboljeg u 2011. godini u izboru prestižne fondacije Laureus, koja tradicionalno dodeljuje sportskog "oskara" najuspešnijima.
Koliko je ovo priznanje izuzetno dovoljno govori podatak da su se u žiriju našle  takve sportske legende poput atletičara Edvina Mozesa, motorcikliste Đakoma Agostinija, fudbalera Franca Bekenbauera, tenisera Borisa Bekera i Džona Mekinroa, višestrukog svetskog rekordera u skoku s motkom Sergeja Bubke, fudbalera Mančester junajteda iz onih slavnih šezdesetih Bobi Čarltona, gimnastičarke Nađe Komaneči, plivača Marka Špica…
A kada se pogleda spisak onih koji su konkurisali, i koje je Novak ostavio iza sebe, onda je ovaj uspeh kolosalan. Jer, ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Mesi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dalasa i nemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule Sebastijan Fetel i biciklista Kadel Evans, dovoljno govori koliko je težak bio odabir najboljeg. Ili nije.
 Da li je momak s brdovitog Balkana dokaz da je pronađena vremenska mašina i da je on došao iz nekog drugog vremena, iz pete, možda šeste dimenzije.
Jer, ono što Novak pokazuje u svakom svom meču je savršenstvo. Spoj elegancije, znanja, umetnosti i natprosečne volje i snage. Mogu li se sve te osobine ujediniti u jednom telu, u jednom umu?
Da, možda ne. Otuda i to pitanje, da li je Novak ovovremenski. Jedno je sigurno, ma iz kog vremena stigao, on je Srbin i mi se svi njime ponosimo.
I predsednik TS Srbije Vuk Jeremić, i počasni predsednik Slobodan Živojinović, kao i predsednik UO TSS Toplica Spasojević Novaku čestitaju novo veliko, jedinstveno priznanje.

У Чаиру без дилеме – победа

Datum objave: 07.02.2012. // Kategorija: Vesti

NIS_Davis_cup_tim_Srbije_Cair_smanjena
На прес конференцији српског  Дејвис куп тима, одржаној данас у Чаиру (Ниш) селектор и играчи су били једногласни када је у питању коначни победник четвртфинала овог реномираног такмичења. А како и не би када смо пре две године освојили „салатару“, када у својим редовима имамо асове попут Јанка Типсаревића, Ненада Зимоњића, Виктора Троицког, када су у екипу Илија Бозољац и млади, али све бољји Душан Лајовић. Без обзира што неће играти најбољи тенисерт света Новак Ђоковић, оптимизам не мањка. Први се новинарима „препустио“ селектор Богдан Обрадовић.

- Прво да kaжем НИС Дејвис куп тим честита Новаку Ђоковићу на изузетном успеху. Сви смо гледали синоћ пренос и навијали смо за њега. Драго ми је што играмо овде у Нишу, пред публиком која је годинама присуствовала великим остварењима нашег спорта.Тререн је изванредан. И ми ћемо овог викенда бити на висини, играћемо максимално концентрисано, озбиљно и ни једног тренутка нећемо допустити да потценимо противника. Ми јесмо фаворити, али у овој Светској групи нема слабих противника. Чињеница је да нас не могу изненадити јер смо играли пре две године, знамо се добро. Швеђани су озбиљан тим, без обзира што им не игра најбољи играч Содерлинг, али у тој чињеници смо на истом.
NIS_Davis_cup_tim_Srbije_Cair_smanjena5
На питање новинара да ли од нишке публике очекује пуну подршку, селектор је одговорио.
"И да још додам, честитам девојкама на успеху и пласману у полуфинале Фед купа. Надам се да ће са Јеленом и Аном моћи и до финала. Ово је сјајна хала, терен је изванредан и ја, као и играчи очекујем да ће подршка бити изузетна, јер нишка публика зна да бодри, да подигне играче када је најпотребније. Зато се и радујем избору Ниша за овај четвртфинални меч – рекао је Обрадовић.
Јанко Типсаревић је изнео занимљив податак када је у питању избор хале „Чаир“.

NIS_Davis_cup_tim_Srbije_Cair_smanjena2

- Искрено, Виктор и ја смо инсистирали да играмо у Нишу. Водили смо се управо чињенициом да одемо у град који има јаку спортску традицију, који има изузетну пзублику и који је по свему заслужио да се у њему одигра једно овако значајно такмичење.Јако ми је драго што се ова манифестација одржава у Нишу. Био сам пре петнаестак година овде и сада видим да је хала изванредна. Ми, практично, крећемо у нови поход ка титули у овом такмичењу, и Ниш је прави избор.
Виктор Троицки је сигуран да ће атмосфера бити изузетна и да ће им много помоћи да остваре циљ, а то је тријумф над селекцијом Шведске.
- Одржали смо само два тренинга и све је фантастично. Хала је јако лепа, а амбијент какав се само пожелети може. Хотел је сјајан, мало је Ниш завејан, али ми ћемо играти на победу. Како смо чули, хала је распродата и биће пуна, а на нама је да одиграмо максимално и да забележимо тријумф који ће нас приближити новој шанси да освојимо поново овај трофеј.

NIS_Davis_cup_tim_Srbije_Cair_smanjena4

Ненад Зимоњић је истакао да су Швеђани опасан противник.

- Лепо је играти овде. Терен је фантастично урађен. Швеђани имају изузетног дубл играча Линдстрема који је десети на свету, имају играче који су слабије рангирани на АТП листи, али ово такмичење је посебно и морамо заиста да одиграмо максимално озбиљно ако мислимо да победимо. А победићемо!
Ика Бозољац је староседелац у екипи. Као искусан репрезентативац пожелео је срећу дебитанту Душану Лајовићу.
- Желео бих да се захвалим селектору на позиву и да пожелим добродошлицу новом члану Душану Лајовићу. Ко год буде играо играће срцем и мислим да ћемо стићи до те три победе неопходне да одемо у полуфинале.

Душан Лајовић вредно тренира и ужива у друштву искуснијих.

- Захваљујем се селектору на позиву и велика ми је част да будем у тиму који је освојио Дејвис куп и то са оваквим играчима. Ово је велико искуство за мене, моћи ћу много да научим и надам се да ћемо савладати Шведску.

Umesto Jelene na tereni izlazi Aleksandra

Datum objave: 05.02.2012. // Kategorija: Vesti


Drugi dan takmičenja u belgijskom gradiću Šarloa prvi meč prema rasporedu trebalo je da odigraju prvi reket Srbije Jelena Janković i prvi reket Belgijske selekcije Yanina Wickmayer.
Zbog povrede butnog mišića leve noge, koju je Jelena zadobila u subotnjem meču protiv Flipkens, Jankovićeva je zbog bolova i velikog hematoma koji se pojavio na mestu povrede trenutno u bolnici gde će ultrazvukom snimiti povređeni deo.
U prvom singlu drugog dana takmičenja Jankovićevu će zameniti Aleksandra Krunić.
Čeka se dolazak Jelene i doktora srpskog tima Zdeslava Milinkovića iz bolnice, kada će se znati da li će prvi reket
Srbije moći na teren danas u dubl meču koji je po rasporedu poslednji.
PRVO KOLO SVETSKE GRUPE FED KUPA 04. I 05. FEBRUAR 2012.
BELGIJA - SRBIJA 1:1
PRVI DAN TAKMIČENJA, 04.02.2012, početak u 14 časova:
KIRSTEN FLIPKENS - JELENA JANKOVIĆ 5:7, 5:7
YANINA WICKMAYER - BOJANA JOVANOVSKI 6:4, 6:4
DRUGI DAN TAKMIČENJA, 05.02.2012, početak u 13:30 časova:
YANINA WICKMAYER – ALEKSANDRA KRUNIĆ
KIRSTEN FLIPKENS - BOJANA JOVANOVSKI
DUBL: HENDLER, VAN UYTVANCK - ???