Arhiva vesti - Sve vesti

Petar Čonkić - akcenat na gren slem turnire

Datum objave: 11.04.2014. // Kategorija: Vesti

Petar_Conkic

Rođen je 17. maja 1996. godine u Novom Sadu. Dolazi iz teniske porodice, otac je teniski trener, stariji brat Boris je profesionalac koji je takođe bio državni reprezentativac, a sada njegovim stopama korača i Petar. U sezoni 2012. Petar je osvojio Zimsko pojedinačno prvenstvo Srbije u konkurenciji do 16 i igrao finale do 18 godina. Odigrao je 49 mečeva i pobedio u 34. Osvojio je dve titule u konkurenciji do 16 godina iz kalendara Tennis Europe – Pančevo i Sarajevo, igrao finale u Sofiji i Novom Sadu u istoj kategoriji. Odigrao je i finale ITF turnira u konkurenciji do 18 godina u Skoplju. Sezonu 2012. završio je na 4. mestu liste Race Tennis Europe do 16 godina, na završnom Masters turniru najboljih tenisera Evrope do 16 godina zauzeo je 5. mesto. Odigrao je i prvi profesionalni meč u karijeri na fjučersu koji je održan na Zlatiboru u avgustu 2012.

Petar je briljirao i tokom sezone 2013. Sada je prvi junior Srbije i nalazi se na 35. mestu ITF liste.

Posle trijumfa na ITF turniru prve kategorije u 2014. ušao je u Top 40 najboljih juniora na ITF rang listi.

Koliko si zadovoljan dosadašnjim delom sezone?

Izuzetno sam zadovoljan svojom igrom u prva tri meseca 2014. godine. Osvojio sam prvi ITF turnir prve kategorije, ušao među 40 na rang listi, što mi je i bio cilj za prvi deo sezone.

 

Kakve su ambicije prvog juniora Srbije za 2014. godinu?

Ambicije za nastavak sezone su mi, pre svega, da uđem medju 20 juniora na svetu, i što bolji nastupi na juniorskim grend slemovina, pa onda u drugom delu sezone što bolji prelazak među seniore.

 

Na čemu još moras da radiš kako bi napredovao?

Uvek, i na svemu može da se napreduje, ali ću gledati pre svega fizički da se pripremim što bolje i da dovedem servis na jedan viši nivo, što će mi biti jedno od važnijih stvari pri prelasku u profesionalce.

 

Planovi u nastavku sezone (turniri)?

Planovi za turnire sledećih dva - tri meseca su mi vezani za ITF, u aprilu dva turnira u Francuskoj, u maju dva turnira u Italiji, i zatim u junu grend slemovi, Roland Garros i Wimbldon.

Sa kim treniraš, gde treniraš?

Treniram u TK AS u Novom Sadu. Treneri su mi otac Milan, zatim brat Boris i Robert Belak, sa kojima obično i putujem na turnire. Sva trojica se odlično slažu, rade kao jedan, i zaista mi puno pomažu i znače. Kondicioni treneri su mi Zdravko Perić i Dušan Janićijević, i oni su u velikoj meri zaslužni za moj fizički napredak, ujedno i teniski.

 

 Gde sebe vidiš za pet godina u tenisu?

 

Teško je doista prognozirati, još ima i te kako puno da se radi i trenira, ali u nekom idealnom slučaju se vidim među 100 najboljih tenisera sveta za pet godina.

 


Školica tenisa u Teniskom savezu Srbije

Datum objave: 11.04.2014. // Kategorija: Vesti
skolica_tenisa_TSS

IMG_0343

U ITF ( Međunarodna teniska Federacija ) danas su stigli spiskovi sa imenima igračica na koje selektori Fed kup reprezenatcija Srbije i Rumunije računaju u predstojećem susretu plej ofa za opstanak u Svetskoj grupi B.

Za duel sa selekcijom Rumunije, koji je na programu 19. i 20. aprila 2014. godine u Bukureštu (Arenele BNR), selektor srpskog tima Dejan Vraneš odlučio se za sledeći tim: Ana Ivanović (12. mesto na WTA listi u singlu), Bojana Jovanovski (39), Jovana Jakšić (106) i Nina Stojanović (46. mesto na ITF listi - juniorke)

dubl_srbija_Jaksic_i_Stojanovic4

Sve do jedan sat pre početka žreba, koji je zakazan za 18. april 2014. godine, savezni kapiteni oba tima imaju pravo promene dve igračice na koja računaju u meču Rumunija – Srbija.

 

Pobednik meča Rumunija – Srbija u 2015. takmičiće se u Svetskoj B grupi, dok će poražena ekipa pasti u I grupu Evro-afričke zone.


Dejvis kup: Srbija gostuje Indiji za opstanak u Svetskoj grupi

Datum objave: 08.04.2014. // Kategorija: Vesti
selektor_Dejvis_kup_tima_Srbije_Bogdan_Obradovic

Danas je u sedištu ITF-a u Londonu održan žreb za plej of (popunu odnosno opstanak) Svetske grupe Dejvis kupa. Srbija je na žrebanju bila postavljena za prvog nosioca, a voljom žreba boriće se protiv selekcije Indije za opstanak u Svetskoj grupi i pobedu koja bi donela Srbiji i 2015. takmičenje u najelitnijoj grupi u kojoj je dva puta igrala finale (2010. i 2013), osvojila trofej 2010.

Meč plej ofa Dejvis kupa Svetske grupe 2014. na programu je od 12. do 14. septembra 2014. godine.

 
Pred selektora Obradovića nameću se pitanja da li će nastupiti naš najbolji teniser i trenutno svetski broj 2 Novak Đoković, ali i da li će se oporaviti Janko Tipsarević, koji je zbog povrede propustio trećinu sezone, kao i Viktor Troicki koji je zbog kazne ITF pauzirao od prošlogodišnjeg Vimbldona.

-Biće veoma težak i neizvestan meč jer se igra u završnom delu sezone kada je većina igrača umorna usled naporne sezone. Uz to mi imamo specifičnu situaciju da nam je još uvek neizvestan povratak Janka Tipsarevića na teren i sa druge strane Viktora Troickog koji će imati samo dva takmičarska meseca, da uđe u takmičarsku formu koja bi bila koliko toliko dovoljna da stekne preko potrebno samopouzdanje za jedan ovako težak meč. Svi naši teniseri imaju volju i želju da se na teren vratimo u najjačem sastavu. Razgovarao sam sa Jankom i sa Noletom i oni su maksimalno spremni u glavi, ali je sada suviše dug period do septembra i meča s Indijom da mogu sa sigurnošću reći da će biti spremni da igraju. U svakom slučaju dobra volja postoji. Imam utisak da se ona prepoznatljiva energija naše Dejvis kup reprezentacije ponovo formira s onom snagom i onim intenzitetom koji je već bio prisutan kada smo osvojili “salataru”, kao i prošle godine kada smo stigli do finala. Ono što je jako pozitivno u ovom trenutku je činjenica, bar tako mi se čini, da su i oni svesni da nisu dali svoj maksimum, da mogu još da pruže u reprezentraciji. Pred njima je, sigurno, još nekoliko sezona vrhunskog tenisa i dometa i, uveren sam, biće spremni za nove izazove i nove podvige kako bi napravili još dobrih rezultata. Imamo još igrača koji su se pojavili u ovom međuvremenu, Dušan Lajović, Filip Krajinović, a dolaze i mladi igrači poput Nikole Milojevića, koji je već bio u timu. S druge strane imamo i Peđu Krstina i još nekoliko mladih igrača. Sve više dobijamo taj kvalitet španskog tenisa. Znamo kolike su uspehe imali, koliko traju i mislim da je i srpsku tenis na tom pravom putu. To nam je bio zajednički cilj da imamo što više kvalitetnih igrača, a ne jednog ili dvojicu koji, ukoliko nisu u timu, padamo i ne možemo da zabeležimo dobar rezultat. Nama je zajednički cilj kontinuitet i da ostanemo u Svetskoj grupi. Sledeća godina je pripremna za Olimpijske igre, ali možda i važnije je da održimo taj duh i energiju reprezentacije. Ja ću maksimalno da se fokusiram na indijski tim, da ih pratim ovih nekoliko meseci, da ih “skeniram” za taj baraž koji nas očekuje. Taj tim smo već pobedili u Novom Sadu, ali s druge strane imaćemo nove uslove u Indiji koji će za sve nas biti naporni. Svi smo spremni, puni energije i jedva čekamo da odigramo taj meč – rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.



Novi trijumf Krstina

Datum objave: 06.04.2014. // Kategorija: Vesti

pedja_krstin

Mladi teniser Srbije Peđa Krstin nastavlja sa sjajnim partijama i usponom na ATP listi. U poslednje četiri nedelje osvojio je dva turnira iz fjučers serije, na oba nije izgubio ni set. Peđa je novi trijumf upisao juče na turniru u Alžiru nagradnog fonda 15.000 dolara. 

U finalu turnira u Oranu (Alžir)  Krstin je salvladao predstavnika Francuske Žordana Ubirogu 7:6, 6:1. 


Markovićeva najbolja na Saniju

Datum objave: 03.04.2014. // Kategorija: Vesti

finalistkinje_OP_SaNi

Naslov šampiona Na Otvorenom prvenstvu Sa&Ni u konkurenciji do 14 godina (devojčice) koji tradicionalno organizuje istoimeni klub u Beogradu ponela je Vera Marković.

Članica OTK Markovićeva je u borbi za trofej savladala Olgu Nosovu (TK Gem8) 6:1, 6:4. U polufinalu Vera je bila bolja od Tatjane Vasilijević 6:3, 6:2, dok je Olga savladala Katarinu Kostić 4:6, 7:3, 7:6(1).


Stefan Gažo pobednik turnira u organizaciji TK SaNi

Datum objave: 02.04.2014. // Kategorija: Vesti

Popovic_i_Gazo
Na terenima TK SaNi održan je turnir prve kategorije u konkurenciji do 14 godina. Pobednik u kategoriji dečaka je Stefan Gažo koji je u finalu savaladao  Mihaila Popovića 6:3, 7:6(2).
U polufinalu Stefan je pobedio  Mihajla  Drobnjakovica 6:0, 6:3.
Velika pohvala za TK SaNi za organizaciju turnira na osam terena  kao i za vredne nagrade za najbolje igrače u obe kategorije.

Subotičani šampionski

Datum objave: 02.04.2014. // Kategorija: Vesti

sampioni_iz_subotice

Na Otvorenom prvenstvu Subotice u konkurenciji do 12 godina, koji se proteklog vikenda održao na teniskim terenima T.K. Spartak prva tri mesta su pripala domaćim teniserima.
Sva trojica tenisera su 2003. godište (11 godina) o treniraju kod istog trenera Danila Šakića.
Na otvorenom prvenstvu učestvovalo je 34 dečaka sa teritorije Srbije.

Konačan plasman:
1. Oliver Sabo Rac
2. Petar Bašić Palković
3. Robert Sabo


Olgi Danilović dupla kruna

Datum objave: 31.03.2014. // Kategorija: Vesti

Danilovic_i_Jecmenica2

Mlada i velika nada srpskog tenisa, 13-godišnja Olga Danilović ostvarila je i drugi trijumf u takmičarskoj 2014. Nakon titule koju je osvojila odmah na startu sezone (iz kalendara Tenis Evropa u konkurenciji do 14 godina na terenima TK Crvena zvezda) sada je u jednoj nedelji osvojila dva pehara - singl i dubl. U turskom letovalištu Antalija, poznatom i po tome što se iz nedelje u nedelju na ovom prelepom mestu održavaju teniska takmičenja različitih kategorija i uzrasta, Olga je učetvovala na turniru iz kalendara Tenis Evropa u konkurenciji do 14 godina i osvojila duplu krunu. 

Kao prvi nosilac Olga je na putu do finala singla Babolat Kupa savladala dve predstavnice Turske, dve Ruskinje, jednu Rumunku i u samom finalu deklarisala je treću Ruskinju na ovom takmičenju, Evgeniju Burdinu 6:1, 6:1.

U konkurenciji dublova Olga je igrala u paru sa zemljakinjom Andrijanom Stojiljković. Kao peti nosioci u finalu naše devojke su savladale dubl Ochsner, Suleimenova (Švajcarska, Kazahstan) 7:6(5), 5:7, 10:3.


DELEGATI NISU PRIHVATILI KOSOVO U ČLANSTVO

Datum objave: 30.03.2014. // Kategorija: Vesti
U Sofiji održan 40. Kongres Evropske teniske federacije


OFFICIAL_DRAW_24

Prethodna dva dana više od 40 zemalja Evrope učestvovalo je u radu redovnog zasedanja ove organizacije, ovoga puta u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Ono što je najinteresantnije kada je Srbija u pitanju, dogodilo se na samom kraju Kongresa, kada se odlučivalo o molbi Teniske federacije Kosova da bude prihvaćena kao pridruženi  član evropske porodice tenisa. Punih 10 minuta  obrazlagala je delegacija Kosova sve razloge za kandidaturu, ali je posle toga pred delegate stao počasni predsednik TSS Slobodan Živojinović i u jednom nadasve nadahnutom govoru, sa čvrstim činjenicama i dokumentovanim rečenicama, potpuno promenio atmosferu u sali hotela Grand u Sofiji. Buran aplauz delegata na kraju govora bio je jasan znak u kom smeru će ići naredno najavljeno glasanje o prijemu Kosova.  Tako se i dogodilo,  i Kosovo, bas kao na prethodnom glasanju u Talinu godinu dana ranije, nije prihvaćeno u tenisku porodicu Evrope.

Dodatno zadovoljstvo učinila je nagrada Teniskom savezu Srbije, koji je po čevrti put u poslednje četiri godine, proglašen za najbolji Savez u  C grupi. Ovim priznanjem savez je od sledeće godine dobio  2 glasa u Skupštini (umesto jednog do sada), ali i pravo da može da dobije i više takmičenja u sistemu ETA.