1. kolo Davis cupa 2012. Srbija - Švedska

Datum objave: 21.09.2011. // Kategorija: Vesti

SVETSKA GRUPA DAVIS CUPA 2012. ( SRBIJA -  ŠVEDSKA OD 10. DO 12. FEBRUARA 2012. – SRBIJA)

 

_MG_8284

U Bankoku su izvučeni parovi prvog kola novog ciklusa takmičenja Svetske grupe Dejvis kupa za 2012. godinu. Srbija igra protiv Švedske (10-12. februar) u Srbiji.  Ukoliko prođemo Šveđane u
 drugom kolu se sastajemo s boljim iz susreta Češka – Italija, a projektovano polufinale bismo igrali s Argentinom. Da li je žreb bio povoljan za nas? Čini se da jeste. Šveđane smo savladali ove godine u
gostima u drugom kolu. U Beogradu ne bismo trebali da imamo nekih većih problema.

Drugo kolo, najverovatnije, donosi okršaj sa Česima, jer je malo verovatno da će Berdiha, Stepaneka i drugove zaustaviti Fonjini, Staraće i Boleli, ali treba sačekati rasplet u prvom kolu.
U ovom okršaju Srbija bi bila gost.

Naravno, moramo biti optimisti i sigurno je da ćemo s najboljim igračem planete, Novakom Đokovićem, Jankom Tipsarevićem, Viktorom Troickim i Nenadom Zimonjićem, ponovo krenuti u borbu da trofej donesemo u Srbiju, po drugi put. Ali, u tom nastojanju, ako sve bude po prognozama, u polufinalu nas čeka možda i najteža prepreka, meč s Argentinom, ali ovoga puta “Gaučosi” će nam biti domaćini. Želja naših momaka za trijumfom u tom meču bila bi izuzetna jer bi to bila prilika da se revanširamo Argentincima za prvi poraz u Areni kojim su nas sprečili da odbranimo titulu.

Viktor Troicki ističe da se zbog OI u Londonu 2012. kalendar pomera i biće dosta zgusnut. Ipak, smatra da će Srbija i sledeće godine daleko stići.

„Pomeranje kalendara je neminovno zbog Olimpijskih igara. Samo da budemo zdravi, onda mogu da tvrdim da ćemo stići daleko u Davis cupu. Švedska svakako nije najlakši protivnik koji smo mogli da izvučemo. Sve zavisi i od toga da li će Soderling igrati, da li će doći u Beograd. Ukoliko bude nastupao, onda će nam biti znatno teže. Svi znamo kako on igra. Ostale igrače iz švedske reprezentacije znamo, igrali smo nedavno protiv njih i znamo šta možemo očekivati od njih. Olakšavajuća okolnost je što igramo kod kuće. Dolazimo iz Australije, s prvog gren slema i sigurno je da ćemo biti u formi“ – rekao je Viktor Troicki.

I Janko Tipsarević se slaže da zbog OI u Londonu mora doći do prilagođavanja kalendara teniskih takmičenja.

- Nešto slično smo imali u godini kada su bile Igre u Pekingu. Jasno je da izvesnih pomeranja mora biti. Ako je neko smatrao da je ova godina bila teška, sledeća će, zbog Londona, biti još teža.
 Svakako da sam zadovoljan što ćemo još jednom igrati protiv Švedske, prvo jer igramo ponovo kod kuće, a drugo, Švedska nam nije nepoznata jer smo ove godine igrali protiv njih u gostima,
doduše bez njihovog prvog igrača, ali ni naš najbolji teniser nije igrao. Mislim da smo veliki favoriti i smatram da bismo trebali da dobijemo taj meč. Što se ostatka žreba tiče, donji deo, gde se i mi nalazimo, je dosta lakši od gornje polovine, ali, opet, sve zavisi od toga ko će i u kakvoj formi biti, kao i da li ćemo proći prvo kolo. Ali, o tome ima vremena da se priča. Prvo da prebrodimo to prvo kolo“ – komentar je Janka Tipsarevića.


Najbolji srpski teniser u dublu i jedan od najboljih na svetu u ovoj konkurenciji Nenad Zimonjić zadovoljan je žrebom.

“Smatram da je dobar žreb. U prvom kolu smo domaćini Šveđanima, sa kojima smo igrali i ove godine. Težina meča će zavisiti od toga da li će naši gosti igrati u najačem satavu, odnosno sa njihovim najboljim teniserom Soderlingom koji je uvek nezgodan protivnik. Imamo jači tim i smatram da ćemo proći dalje, u četvrtfinale Svetske grupe. Raspored Davis cup mečeva u 2012. nije sjajan jer reprezentativni mečevi nas očekuju odmah posle Otvorenog prvenstva Australije, odnosno Mastersa u Majamiju. Neće biti lako za prilagođavanje, najviše zbog različitih vremenskih zona, jer moramo u veoma kratkom vremenu da se aklimatizujemo”.